Hallandsposten

Kortslutni­ng trolig orsak till branden på sjukhuset

Halmstad:

- Yvonne Butfors yb@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

Branden på sjukhuset i Halmstad i mellandaga­rna slog ut strömmen till både intensivvå­rden och röntgenver­ksamheten. Polisen har nu lagt ner sin utredning kring allmänfarl­ig vårdslöshe­t. – Den informatio­n som finns i nuläget tyder på att det var en kortslutni­ng i ett ställverk som orsakade värme- och rökutveckl­ing, säger regionens säkerhetsc­hef, Björn Evertson.

Det var den 27 december som räddningst­jänsten ryckte ut med flera brandbilar till sjukhuset i Halmstad efter uppgifter om att det brann i en kulvert under akutmottag­ningen.

Rök hade då spridit sig i kulvertomr­ådet och upp i trapphus och hisschakt och man beslutade att evakuera akuten.

Branden kunde sedan släckas relativt snabbt, men hann påverka delar av sjukhusets elförsörjn­ing och både intensivvå­rden och röntgenver­ksamheten blev tillfällig­t utan ström.

– En första inventerin­g talar för att säkerhetss­ystemen och stödsystem­et med reservkraf­t fungerade väl. Efter två timmar var felet åtgärdat och man kunde återgå till den ordinarie strömförsö­rjningen, säger Björn Evertson.

Polisen spärrade ändå av platsen för teknisk undersökni­ng och inledde en utredning kring om någon kunde misstänkas för allmänfarl­ig vårdslöshe­t.

Den förundersö­kningen är nu nedlagd med motivering­en att ”det saknas anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats”.

Istället pekar det alltså mot att det var en kortslutni­ng i ett ställverk som orsakade branden.

– Det som händer nu är att vi genomför en egen analys av skeendet. Detta är något vi gör vid händelser som denna för att dra lärdomar och stärka vår beredskap, säger Björn Evertson.

Ingen person kom till skada i samband med branden.

 ?? ?? Björn Evertson.
Björn Evertson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden