Hallandsposten

Lukas Nielsen i Florida för att se uppskjutni­ng

- Linda Weinstock lw@hallandspo­sten.se 010-471 51 43

Halmstad/usa: Intresset för rymden tog sin början när 18-åriga Halmstadki­llen Lukas Nielsen var liten och bläddrade i en popup-bok i ämnet. Nu är han på plats i Cape Canaveral i Florida för att se när svenske astronaute­n Marcus Wandt skjuts ut i rymden. – Det här är ett riktigt äventyr, säger en exalterad Lukas Nielsen.

Sedan han var tio år har Lukas Nielsen från Halmstad varit medlem i Astronomis­k Ungdom (AU).

Rymden har varit ett intresse så länge han kan minnas och föddes när han som liten bläddrade i en popup-bok om ämnet.

– Jag läste den om och om igen och till slut fungerade inte bilderna som poppar ut ur boken längre, säger 18-åringen och skrattar.

Lukas Nielsen tog studenten från naturveten­skapliga programmet på Kattegattg­ymnasiet i somras och framöver väntar Tekniksprå­nget på Ringhals.

Men innan dess kommer han ha bevittnat när nästa svensk skjuts ut i rymden.

– Jag hittade en annons om att åka iväg till Florida och Kennedy Space Center i Cape Canaveral för att följa Marcus Wandts uppskjutni­ng i rymden, berättar Lukas Nielsen.

– Jag tänkte att det var sjukt coolt att få vara med om och på den vägen är det.

Resan till Florida har han fått bekosta själv och han har varit på plats sedan 7 januari tillsamman­s med fem andra ungdomar från Astronomis­k ungdom.

– Det är en overklig känsla att vara här. Jag flög över helt själv och hade laddat med 16 timmar Star Trek, passande nog, säger Lukas Nielsen.

Gänget från Sverige har hunnit med att gå på utställnin­gar på Kennedy Space Center där Lukas Nielsen fått se Atlantis som varit ute i rymden och en Saturn V-raket lik den som användes under Apollomånl­andningarn­a.

– Vi har också varit på Universal Studios och Disney World där vi så klart besökte Star Wars-delen, säger Lukas Nielsen.

Under onsdagen var det planerat att Marcus Wandt tillsamman­s med Michael López-alegría från USA och Spanien, piloten Walter Villadei från det italienska flygvapnet samt uppdragssp­ecialisten Alper Gezeravcı från Turkiet skulle skjutas ut i rymden, men uppskjutni­ngen sköts upp till torsdagen i stället.

– Jag var ett år när Christer Fuglesang sköts upp i rymden första gången men jag har sett det efteråt. Det här blir en återkomst till barndomen och Marcus Wandt visar att det faktiskt går att komma ut i rymden som svensk, säger Lukas Nielsen. Skulle du vilja resa ut i rymden?

– Det hade jag kunnat tänka mig. Jag är inte så mycket för berg- och dalbanor men det är nog annorlunda. Annars är jag mer åt teorihålle­t och skulle kunna tänka mig att vara forskare i stället, säger han.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Lukas Nielsen befinner sig i Cape Canaveral i Florida för att se på när svenska Marcus Wandt ska skjutas ut i rymden.
BILD: PRIVAT Lukas Nielsen befinner sig i Cape Canaveral i Florida för att se på när svenska Marcus Wandt ska skjutas ut i rymden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden