Hallandsposten

HFAB vill få fler att våga anmäla olovlig uthyrning

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Halmstad: Varje år upptäcks över 100 fall av olovlig uthyrning av lägenheter bland HFAB:S hyresgäste­r. Bolaget misstänker dock att många inte vågar anmäla och inför därför ett nytt system där den som anmäler kan vara anonym. – Vi är övertygade om att det finns ett mörkertal, säger Niklas Ståhl som är chef för bolagets bostadssoc­iala avdelning.

I fjol tog det kommunala bostadsbol­aget tillbaka 120 lägenheter på grund av att hyresgäste­n hade hyrt ut dem olovligt. Det handlar framför allt om uthyrning i andra hand, men det kan också vara skenbyten, att lägenheter hyrs ut som hotellrum eller försäljnin­g av förstahand­skontrakt.

– En av de vanligaste orsakerna är att man hyr ut sin lägenhet olovligt i andra hand då man själv saknar behov av lägenheten. Ett exempel är en förälder som hyr en lägenhet till sitt barn men själv bor kvar i sin andra bostad, säger Niklas Ståhl.

En hyresgäst som till exempel ska studera eller jobba på annan ort under en begränsad period men har för avsikt att återvända till Halmstad har rätt att hyra ut sin lägenhet i andra hand. Då ska det dock alltid skrivas ett riktigt kontrakt där HFAB är inblandade, påpekar Niklas Ståhl.

Hur har ni hittills fått kännedom om att lägenheter hyrs ut olovligt?

– Från många olika håll. Det kan vara internt i vår organisati­on via personal som är ute och jobbar i områdena och ser detta, och ibland tips från andra håll, till exempel från hyresgäste­r som ser att det står ett namn på dörren men att det är någon annan som går in i lägenheten, säger Niklas Ståhl.

Tidigare har den som valt att lämna informatio­n behövt besöka, mejla eller ringa HFAB. Nu väljer bolaget att satsa på ett enklare sätt. Via ett formulär på webben kan vem som helst enkelt lämna informatio­n om man misstänker att olovlig uthyrning förekommer – och man kan välja att vara anonym.

– Vi har mycket kontakt med andra bostadsbol­ag och detta har provats på andra ställen. Det är ett sätt att visa att trygghet och säkerhet är viktigt för oss och en stor del i ens trygghet är att veta vem man bor granne med. Här ger vi våra hyresgäste­r en möjlighet att informera oss om man tror att något inte stämmer, så att vi kan utreda det, säger Niklas Ståhl.

Gör ni detta för att ni misstänker att det finns ett mörkertal?

– Vi är övertygade om att det finns ett mörkertal, baserat på om man tittar på andra bostadsbol­ag. Vi tar tillbaka ungefär en procent av våra lägenheter, men det är mer en en procent som misstänks vara det generella antalet, säger Niklas Ståhl och tillägger:

– Kan vi få in bra tips så kan vi ta tillbaka fler lägenheter. Allt handlar om att rätt person ska bo i lägenheten och gör den inte det ska lägenheten tillbaka till alla som står i kö hos oss. Man ska få sin lägenhet på rätt sätt och med rätt villkor.

Förhoppnin­gen med satsningen är alltså att få ner antalet oriktiga andrahands­uthyrninga­r, motverka oriktiga hyresförhå­llanden, öka tryggheten och frigöra lägenheter för de som står i bostadskö – och samtidigt komma åt den kriminella delen av olovlig andrahands­uthyrning, som till exempel folkbokför­ingsbrott eller madrassuth­yrning i lägenheter, tillägger Niklas Ståhl.

 ?? BILD:HFAB ?? Niklas Ståhl på HFAB säger att förhoppnin­gen är fler ska våga informera om misstänkt olovlig uthyrning om man får vara anonym.
BILD:HFAB Niklas Ståhl på HFAB säger att förhoppnin­gen är fler ska våga informera om misstänkt olovlig uthyrning om man får vara anonym.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden