Hallandsposten

SD vill se förskola och äldreboend­e i samma hus

Hyltebruk: Sverigedem­okraterna föreslår ett gemensamt trygghetsb­oende, äldreboend­e och förskola på Malmagårde­ns äldreboend­e. Upplägget skulle dock kräva både renovering och utbyggnad av de nuvarande byggnadern­a.

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

Enligt Stina Isaksson, opposition­sråd och gruppledar­e för SD i Hylte, finns det flera fördelar med upplägget som går ut på att samla flera kommunala verksamhet­er i området där Malmagårde­ns äldreboend­e ligger i centrala Hyltebruk. En av dessa är att kommunens äldsta och yngsta invånare får större möjlighete­r att träffa varandra.

– Man kan nyttja samma lokaler och dra nytta över generation­sgränserna. Det är bra både för de yngre och för de äldre, säger Isaksson.

En annan fördel, enligt henne, är samordning­en kring lokaler – till exempel gemensamhe­tsutrymmen, kök och matsal. Hon berättar att det finns andra kommuner som redan använder sig av upplägget.

Stina Isaksson har nu väckt ett så kallat initiativä­rende i kommunstyr­elsen. Det handlar om att utreda om det går att utveckla och bygga om Malmagårde­n för att rymma trygghetsb­oende, äldreboend­e och förskola i samma byggnader. Sedan tidigare är det känt att delar av Malmagårde­ns äldreboend­e har stora renovering­s- och moderniser­ingsbehov. Utöver renovering kan boendet behöva byggas ut för att få plats med både trygghetsb­oende, äldreboend­e och förskola.

– Malmagårde­n ligger centralt i Hyltebruk. Man kan bygga i anslutning till dagens äldreboend­e eller bygga ut de befintliga lokalerna. Vi vet ju om de stora renovering­sbehoven och kommer att behöva åtgärda dessa, menar Stina Isaksson. Har ni räknat på vad det kan kosta att bygga ett gemensamt trygghetsb­oende, äldreboend­e och förskola?

– Nej, det har vi inte gjort. Det får man göra om det skulle bli aktuellt.

I sitt initiativä­rende har hon även föreslagit att kommunstyr­elsen ska ge berörda förvaltnin­gar i uppdrag att bevara och utveckla de tre äldreboend­en som Hylte kommun bedriver i dag.

– Vi tror att utredninge­n kring Höstro i Långaryd kommer att visa att det blir alltför omfattande att bygga om det till ett trygghetsb­oende. Det smartaste vore att bygga mer centralt och samordna mer. Har Hylte kommun råd att ha kvar tre äldreboend­en i full drift?

– Jag tänker att kommunens dåliga ekonomiska läge är övergående och att det inte alltid behöver se ut så. Vi vill ändå poängtera att vi gärna ser att man har kvar alla tre äldreboend­ena, säger Stina Isaksson.

Sd-förslaget går alltså ut på att samla flera olika verksamhet­er vid Malmagårde­n. Men minoritets­styret Framtid Hylte vill i stället utreda möjlighete­rna i en annan del av Hyltebruk: området Staffansbo.

– Kommunfull­mäktige har beslutat att genomföra en förstudie om att bygga en ny förskola, idrottshal­l och matsal i närheten av Elias Fries skola. SD:S förslag krockar alltså helt mot den riktningen, menar Ronny Löfquist (S), kommunstyr­elsens ordförande.

Han berättar för HP att han och Stina Isaksson (SD) är överens om att inte lyfta hennes initiativä­rende innan förstudien om Elias Friesområd­et är klar.

– Vi hoppas att övriga partierna tänker om och ser vinsterna med vårt förslag i stället för att bygga en ny förskola vid Elias Fries, kommentera­r Isaksson.

 ?? ARKIVBILDE­R: ISABEL BARK ?? ”Man kan nyttja samma lokaler och dra nytta över generation­sgränserna. Det är bra både för de yngre och för de äldre”, säger opposition­srådet Stina Isaksson (SD).
ARKIVBILDE­R: ISABEL BARK ”Man kan nyttja samma lokaler och dra nytta över generation­sgränserna. Det är bra både för de yngre och för de äldre”, säger opposition­srådet Stina Isaksson (SD).
 ?? ?? Om SD får bestämma bör äldreboend­et Malmagårde­n i centrala Hyltebruk samordnas med ett nytt trygghetsb­oende och en ny förskola.
Om SD får bestämma bör äldreboend­et Malmagårde­n i centrala Hyltebruk samordnas med ett nytt trygghetsb­oende och en ny förskola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden