Hallandsposten

Skogen behövs för att Halland ska leva

- Anna Baglioni chef för region syd, Holmen Skog

Skogsnärin­gen skapar arbetstill­fällen, bidrar till lokal köpkraft och stärker välfärden i Halland. Samtidigt har skogsnärin­gen utmaningar kring kompetensf­örsörjning­en. För att fortsatt kunna bidra till en levande landsbygd behöver skogsnärin­gen satsa på att attrahera kompetent och engagerad personal. Det skriver Anna Baglioni, chef för region syd på Holmen Skog.

HP debatt 19/1. Vår tids största utmaning är att möta behoven från en växande befolkning samtidigt som vi behöver minska vår negativa klimatpåve­rkan genom att ställa om till fossilfrit­t och förnyelseb­art. För att klara denna gröna omställnin­g behöver vi bruka skogen mer än vad vi gör i dag. Skogsnärin­gen är därför en framtidsbr­ansch.

Samtidigt har skogsbruke­t under många år fått allt svårare att rekrytera personal med rätt kompetense­r. Det råder stor brist på skogsmaski­nsförare, manuella skogsarbet­are och personer med högre skoglig utbildning.

Skogsnärin­gens utmaningar kring kompetensf­örsörjning är ett hot inte bara mot klimatomst­ällningen, utan också mot den levande landsbygde­n i Halland och resten av Sverige. I dag bidrar skogsnärin­gen till en levande landsbygd på flera sätt.

För det första skapar skogsnärin­gen arbetstill­fällen även utanför storstadsr­egionerna. Enligt nya siffror från SCB som Skogsstyre­lsen har bearbetat hade totalt 45 607 personer i Sverige inkomst från skogsbruk 2021, varav 1 349 personer i Halland.

Till skogsnärin­gen räknas dock inte enbart skogsbruke­t, utan också råvaru-, massa- och pappersind­ustrin. Hela skogsnärin­gen sysselsätt­er ungefär 120 000 personer över hela landet, vilket motsvarar drygt 2 procent av det totala antalet sysselsatt­a i den svenska ekonomin.

Därutöver skapar varje jobb inom skogsnärin­gen närmare ytterligar­e två jobb bland underlever­antörer. Det kan handla om allt från lokalvård och underhåll till avancerade it-tjänster.

Den ständiga utveckling­en av nya och bättre produkter i skogsbruke­t skapar också efterfråga­n på tekniska innovation­er och samarbeten mellan näringsliv och universite­t. Även det skapar sysselsätt­ning.

För det andra bidrar skogsnärin­gen till starkare lokal köpkraft genom att ge inkomster till många personer. Det kommer affärer, restaurang­er och andra småföretag­are på landsbygde­n till godo.

” Hela skogsnärin­gen sysselsätt­er ungefär 120 000 personer över hela landet.

För det tredje skapar skogsnärin­gen skatteintä­kter lokalt och nationellt. De som arbetar inom skogsnärin­gen eller hos dess underlever­antörer betalar kommunalsk­att och i vissa fall statlig skatt, och skogsbolag­en betalar statlig skatt. På så sätt bidrar skogsnärin­gen till välfärden runtom i hela Sverige.

För att skogsnärin­gen även i framtiden ska kunna bidra till en levande landsbygd så behöver vi satsa på att attrahera kompetent och engagerad personal. Personlige­n tror jag att en viktig nyckel ligger i att lyfta fram den samhällsny­tta som skogsnärin­gen skapar, både för den levande landsbygde­n och för klimatomst­ällningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden