Hallandsposten

Proffsdröm­men lever för Emmy: ”Kliar i fingrarna”

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se

Hennes dröm om att bli proffs efter Em-succén i fjol sprack. Landslagsl­iberon Emmy Andersson, 25, blev kvar i Hylte/halmstad – men hoppas få chansen att flytta utomlands i sommar i stället. – Nu börjar man ju vara där igen, att det kliar i fingrarna och man vill lite till och vill utmana sig ännu mer, säger hon.

Emmy Andersson är en av nyckelspel­arna när Hylte/halmstad i helgen jagar revansch i volleyboll­ens Grand Prix-slutspel i Uppsala.

Landslagsl­iberon, som har Norsjö VBK i Västerbott­en som moderklubb, är inne på sin femte säsong i Hylte/halmstad och var med i truppen som vann Gp-finalen 2021 – men i fjol tog H/h-damerna sig inte ens till slutspelet.

Nu ser det ljusare ut och som serieledar­e i elitserien med 13 vinster på 14 matcher går H/H in i Gp-helgen som favoriter på damsidan. Eller?

– Nja, vi kom etta på första halvan (i serien), men jag skulle inte säga att vi är favoriter bara för det, för detvvar jättetajt mellan alla lag. Sedan är det väl alltid kul att gå in med så bra förutsättn­ingar som möjligt.

Vi möter ju ändå tabellfyra­n (Lund, i lördagens semifinal) och inte tvåan eller trean, så det skulle jag väl säga är till vår fördel. Sedan om det sätter press eller om det bara är lite mer motivation, det får vi väl se, resonerar Emmy Andersson.

Hylte/halmstad slog Lund med 3–0 borta i elitserien så sent som i lördags. Då saknades dock Emmy

Andersson, som hade fått ledigt.

Damlandsla­gets Em-framfart i somras – Sverige tog sig till åttondelsf­inal innan det blev respass mot världsmäst­arna Serbien – förlängde säsongen 2022/23 rejält för henne och hon medger att kroppen är sliten.

– Vi fick en vecka ledigt mitt i sommaren och sedan fick jag tio dagar av klubben innan jag skulle vara tillbaka i Halmstad. Det börjar kännas, men så är det. Man älskar ju sporten och det är ju kul i slutändan.

Emmy Andersson hade en uttalad förhoppnin­g att bli utlandspro­ffs efter EM, men blev kvar i Hylte/ Halmstad.

Hur jobbigt var det att inte komma i väg?

– Det var väl lite både och. Jag hade ambitionen, för man vill ju ha en utmaning och bli bättre, och internatio­nell nivå är ju bättre än den svenska nivån, så det är klart att det var lite tråkigt. Men efter den sommaren som vi hade, så kändes det också lite skönt att ändå landa i det man redan känner vid, med både jobb och lägenhet och lag.

– Men nu börjar man ju vara där igen, att det kliar i fingrarna och man vill lite till och vill utmana sig ännu mer för att fortsätta motivera sig. Man får se vad som händer, för i liberoposi­tionen är det inte så lätt att ta sig ut tyvärr – det är väldigt få som gör det.

Svenska volleyboll­förbundet presentera­de nyligen italienare­n Giulio Cesare Bregoli som ny förbundska­pten för damlandsla­get. Bregoli, 49, är till vardags klubblagst­ränare i italienska Reale Mutua Fenera Chieri ’76, men var även med som assisteran­de landslagst­ränare när de italienska damerna vann Emguld 2021.

Emmy Andersson är positiv till nyrekryter­ingen:

– Jag tror att det kan bli jättebra. Han verkar ha väldigt mycket erfarenhet av bra volleyboll och det kommer med mycket respekt. Sedan är det alltid ovisst att byta ledare och speciellt jag som är ny i laget hoppas väl på att få vara med igen. Det blir alltid en ny uttagning och man vet inte hur den coachen tänker. Vi får se hur de kommer att lägga upp det.

Damlandsla­gets två stora mål under 2024 är Golden League, som startar i maj, och Em-kvalet i augusti.

 ?? BILD: JARI VÄLITALO ?? Hylte/halmstads landslagsl­ibero Emmy Andersson blickar mot ett intressant 2024 – som rivstartar med Gp-slutspelet i helgen – och hoppas att volleyboll­karriären på sikt fortsätter som proffs utomlands.
BILD: JARI VÄLITALO Hylte/halmstads landslagsl­ibero Emmy Andersson blickar mot ett intressant 2024 – som rivstartar med Gp-slutspelet i helgen – och hoppas att volleyboll­karriären på sikt fortsätter som proffs utomlands.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden