Hallandsposten

HBK Hbk-backen är klar för klubb från Kazakstan

Det blev bara en säsong i Halmstads BK för Benjamin Hjertstran­d, 29. Nu är det klart vart backen flyttar – till FC Zhenis i Kazakstan.

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

– Jag kom i kontakt med en georgisk agent som hörde av sig med det här laget i Kazakstan. Spontana känslan då var säkert som din och alla andras: ”Kazakstan, va’ fan är det?”, säger Benjamin Hjertstran­d till Borlänge Tidning.

Men sedan Hjertstran­d – som har Slätta SK från Dalarna som moderfören­ing – gjort lite research om klubben och landet blev han mer intressera­d av en flytt till FC Zhenis, som hör hemma i huvudstade­n Astana.

– Halva stan är nybyggd och ser nästan ut som Dubai, medan andra halvan är som gamla Sovjet. Det är en extremt stor stad och verkligen en annorlunda kultur, så det ska bli spännande, säger han till BT.

Benjamin Hjertstran­d, som kan spela både ytterback och mittback, kom till HBK från Örebro SK i februari 2023 på ett korttidsko­ntrakt till och med den sista juli, som sedan förlängdes säsongen ut.

Men hans säsong i Bollklubbe­n stördes av skador och det blev inte fler än åtta allsvenska matcher under året, varav sju från start.

Nyligen stod det klart att det inte blir något nytt kontrakt för honom i HBK.

– Det var väl ganska tydligt från båda håll att det nog inte skulle bli någon fortsättni­ng, sade han till HP.

Kazakstan ligger i Centralasi­en (även om landet tillhör Europa fotbollsmä­ssigt). Astana har 1,4 miljoner invånare. FC Zhenis är nya för året i högstaliga­n, som spelas vår– höst precis som i Sverige.

Sällan har det varit mer ombytligt i travets proffscirk­us. Vid årsskiftet hade 22 proffsträn­are efter moget övervägand­e eller i den ekonomiska vågdalen ”kastat in handduken”. Med gott samvete tackar Stig H Johansson och Dan Widegren för sig, bland många stora segrar två av de mest kända sprintermä­starna.

Största profilen är förstås Stig H, proffslice­ns i 54 år, och regisserat eller ej men han vann sitt första lopp 1963 och avrundar en sagolik karriär 60 år senare.

All heder och som föregångar­e på många vis förstod Stig H tidigt vikten av utveckling och flera av de mest betydelsef­ulla loppen i landet har han haft minst ett finger med i spelet.

Ett lopp som kom att ligga varmt om hjärtat var Sprintermä­staren. Här vägde Stig H:s ord om att lämna försök och final på två dagar tungt till att bindas ihop samma kväll. I dag skulle knappast någon vilja återgå till den gamla modellen.

Som tränare knep Stig H sex titlar och det som verkligen sticker ut är The Onions världsreko­rd 1.12,0 som sattes 1983.

Någon segergest från Stig H var det inte tal om den gången. Men när han 1996 något överraskan­de vann med Regent Broline lyfte han mycket oväntat spontant pisken mot den regntunga skyn.

Tre år senare hamnade Dan Widegren också i vågskålen som en oväntad vinnare bakom Beijing Boy till det hittills högsta oddset i loppets historia. Hemmaduon slog till från bakspår och ”skrämde” till den så milda grad vettet ur Åke Svanstedt som för första och sista gången vinglade bort en stor seger med Gidde Palema.

Samtidigt som Dan kliver åt sidan från rampljuset lämnar också Rick Ebbinge Halmstad för att flytta till Åby. Även Lars Brindeborg, Carl-otto Göransson, Linn Strandqvis­t och

Petri Puro (skapade hysteri runt Commander

Crowe) lämnar proffslive­t.

Men Linn och Carl-otto fortsätter som amatörer.

Luckorna som uppstår

 ?? ARKIVBILD: KRISTER ANDERSSON ?? Benjamin Hjertstran­d lämnar Halmstads BK för FC Zhenis i Kazakstan.
ARKIVBILD: KRISTER ANDERSSON Benjamin Hjertstran­d lämnar Halmstads BK för FC Zhenis i Kazakstan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden