Hallandsposten

Covid fortsätter plåga längdsport­en

- Lasse Mannheimer TT

Pandemin är över. Men covid-19 släpper inte greppet om längdsport­en – som kan få lära sig att leva med sjukdomen. – Det är inte farligare för hälsan. Men däremot kan det vara fatalt för prestation­en, säger längdskidl­andslagets läkare Rickard Noberius.

Munskydd har åter blivit en ovanlig syn i vardagen. Men det svenska längdlands­laget ser det fortfarand­e som ett nödvändigt ont.

– Det känns ju lite deppigt att ha munskydd här fortfarand­e, sade landslagsc­hefen Anders Byström under en intervju i schweizisk­a Davos i samband med Tour de Ski i början av året.

– Vi var här förra året och då tänkte man att ”nu är vi färdiga med det här”. Men det är bara att fortsätta att hålla i.

Kanske har landslaget blivit ännu mer på tårna med tanke på smittsprid­ningen inom längdsport­en den här vintern. Tour de Skis startfält blev rejält urvattnat på grund av flera covidrelat­erade avhopp, samtidigt som nyligen tillfriskn­ade åkare som Ebba Andersson och Calle Halfvarsso­n bara visade upp skuggor av sig själva under touren.

– Jag blev inte speciellt sjuk. Det satte sig i bihålorna och blev som en förkylning, och ingen feber eller något. Det är därför som jag tycker att det är konstigt att det tog som det gjorde. Det är lite märkligt, säger Calle Halfvarsso­n om sina prestation­er i spåren under Tour de Ski.

Rickard Noberius, landslagsl­äkaren.

BILD: MICKAN PALMQVIST

Alla svenska landslagså­kare fyllde på sitt covidvacci­n i höstas, inför världscups­äsongen. Med facit i hand hjälpte det väl sådär, säger Halfvarsso­n.

– Då tänkte jag att det kanske var värt det om man kanske klarar sig undan senare i vinter. Men så åkte man på covid ändå och får de här resultaten. Då börjar man ju tvivla på vaccinet också, vad skulle jag ta det för?

Medan Halfvarsso­n ändå slutförde touren bröt Ebba Andersson efter tre körda etapper. Covidsjukd­omen påverkade henne fortfarand­e och Andersson kände sig ”rädd för de konsekvens­er som kan bli” om hon skulle tävla vidare.

Landslagsl­äkaren Rickard Noberius försäkrar dock att touren inte var någon chansning hälsomässi­gt.

– Vi hade långa samtal med åkarna om det på förhand. De ville göra ett försök och lite låta det bära eller brista, eftersom det var årets stora mål.

Men du bedömer inte att det blev värre av att man chansade?

– Nej, jag bedömer inte att man har riskerat deras hälsa.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden