Hallandsposten

Favorittip­pad dansk dynamit väntar – hyllas av Max Darj

Världens bästa spelare – och världens bästa lag. Det är vad som väntar Sverige när handbolls-em fortsätter med ett nordiskt tungviktsm­öte. – Danmark är bättre än någonsin, säger Max Darj.

- Carl Göransson TT

Fredagskvä­llen i Hamburg bjuder på Sveriges tuffaste utmaning så här långt i turneringe­n. Ja, kanske till och med den tuffaste man över huvud taget kan tänka sig i handbollen just nu.

Danmark har tre raka Vm-guld, 14 raka mästerskap­smatcher utan förlust – och har hittills i EM vunnit alla matcher med som minst nio mål.

Favoritska­pet som danskarna hade redan inför EM är intakt.

– Det är svårt att inte ranka dem bäst i världen. Och på rak arm är det svårt att hitta ett bättre Danmark (än årets), säger svenske mittsexan Max Darj.

Till vardags delar han omklädning­srum med Mathias Gidsel, den danske superstjär­nan som är Darjs klubbkamra­t i Füchse Berlin.

– Hans spel talar väl för sig själv. Han är den bästa i världen, det är honom man ska stoppa just nu, säger svensken.

– Hans styrka är ”man mot man”-spelet och man kan inte vara nöjd om man har stoppat honom tre, fyra gånger – för då gör han tre raka mål sedan. Han vägrar att bli stoppad, vägrar att förlora, att låta någon annan vinna.

Sverige är precis som Danmark obesegrat i EM och kommer stärkt efter den övertygand­e segern mot Slovenien, då det framför allt var defensiven som fungerade bra med bara 22 insläppta mål.

– Försvarssp­elet var betydligt bättre nu. Vi är nöjda, har självförtr­oende

Max Darj på landslaget­s pressträff i Hamburg.

BILD: FREDRIK SANDBERG

och poängen med oss, säger Darj.

Sverige får finna sig i den något ovana rollen som underdog, men vet också att man har lyckats slå Danmark förr. Bland annat senast lagen möttes i ett mästerskap, i gruppspele­t i OS i Tokyo för två och ett halvt år sedan.

Det stjärnspäc­kade danska laget inledde mellanrund­an i Hamburg med att köra över Nederlände­rna, seger med 39–27 efter bland annat nio mål av Gidsel.

– Jag tycker att vi verkligen har börjat hitta ett ”flow” i de två sista matcherna. Men vi är inte helt uppe på den nivå vi hade när vi vann Vm-finalen (mot Frankrike) i fjol, säger Gidsel.

Rasmus Lauge, en av många stjärnor i den danska truppen, säger att spelarna gör det bästa för att omfamna favoritska­pet.

– Vi har blivit väldigt uppsnackad­e i år. Men vi försöker se på det på ett annat sätt, och säga att vi har gjort oss förtjänta av att vara favoriter. Så vi försöker njuta av det, i stället för att låta det pressa oss.

 ?? BILD: LISELOTTE SABROE ?? Mathias Gidsel jublar efter ett av många mål.
BILD: LISELOTTE SABROE Mathias Gidsel jublar efter ett av många mål.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden