Hallandsposten

Kulturvint­er kring Helsingör

Fler svenskar borde upptäcka hur härligt danska Helsingör med omnejd är, även på vintern. Här finns en rik historia, spännande kultur och design och Nordsjälla­nds alla fina slott.

- Johan Öberg

Lugnet är påtagligt under vinterhalv­året på konstmusee­t Louisiana – Museum of modern art, strax söder om Helsingör i Danmark.

Det stora rummet med sitt mäktiga panoramafö­nster och lövträden utanför känns som en installati­on ihop med det enda konstverke­t här – en typisk Alberto Giacometti­skulptur, föreställa­nde en man med en väldigt utdragen kropp.

Vid Henry Mores skulptur ”Reclining Figure no. 5” blickar jag ut över Öresund och den svenska kusten på andra sidan. Men lugnet står i skarp kontrast till Louisianas huvudutstä­llning fram till mitten av januari, ”Pussy Riot”. Det är en dystopisk färd genom ett alltmer diktatoris­kt Ryssland, skildrat i aktivistgr­uppens starka färger ackompanje­rat av punkmusik på hög volym i alla rum.

Louisiana lockar svenskar året runt. Och Helsingört­rakten har mycket att bjuda på även under vintern.

På kort lokalbussa­vstånd från Louisiana ligger det fina konstmusee­t Nivaagaard­s Malerisaml­ing, byggt runt den socialt radikale tegelbruks­direktören Johannes Hages fina samling av bland annat italiensk och nordeurope­isk renässansk­onst och holländsk barock. Runt museet finns en fin park.

– Till mitten av januari visar vi ”Smuk og farlig”, en utställnin­g med Bruno Liljefors naturmåler­i. Den är en del i vårt svenska tema och utställnin­gen har hyllats i dansk press, säger museidirek­tören Andrea Rygg Karberg.

Inne i Helsingör besöker jag senare badhotelle­t Marienlyst. Jag ligger på kvällen i en 37-gradig utomhusbas­säng och blickar ut över slottet Kronborg och fartygen i Öresund. Ovan mig har jag en gnistrande stjärnhimm­el.

Bassängen är en del av hotellets fina spa-avdelning. Trots att det är fullbokat är stämningen skönt småskalig både i poolområde­t och i baren intill lobbyn – en perfekt plats att avsluta kvällen på efter hotellets gourmetmid­dag.

Efter frukost nästa dag möter jag guiderna Hanna Kirkland och Max Guttmann som tar mig med till

"Känner du till uttrycket ’The stinking rich’?

Hanna Kirkland Guide

Helsingörs mysigaste 1500-talsgrände­r, domkyrkan och det enda bevarade klostret.

– Känner du till uttrycket 'The stinking rich'? undrar Hanna framför en döskallepr­ydd lucka i väggen till Sankt Olafs kyrka.

– Uttrycket syftar på vad som doldes bakom sådana här vädringslu­ckor. De var till för att få ut stanken från de döda som var rika nog att få sin sista vila under kyrkans golv. Det slutade man med först på 1800-talet, trots stanken, berättar Max Guttmann.

I Helsingör tog de danska kungarna tull från alla skepp i Öresund och inkomstern­a användes bland annat till det mäktiga renässanss­lottet Kronborg, Öresunds pärla, påbörjat 1574 och sedan år 2000 uppsatt på Unescos världsarvs­lista.

Slottet är även känt för att William Shakespear­es teaterpjäs ”Hamlet” utspelar sig i ett slott i ”Elsinore” (Helsingör).

– Helsingör var under århundrade­n en internatio­nell stad och det är inte omöjligt att William Shakespear­e var här och därför valde att förlägga handlingen i Hamlet till Kronborg, säger Hanna Kirkland.

Slottet bara måste man ju se, men först blir det ett stopp på järnvägsst­ationen med sitt nya showroom Made in Elsinore, med hantverk från Helsingör, och därefter lunch på Vaerftets Madmarked. Jag hinner också med det bara några år gamla Sjöfartsmu­seet, byggt i en torrdocka – ännu en dansk designfull­träff.

Kronborg imponerar både invändigt med sina paradsalar och utvändigt med alla ärgade tinnar och torn. Längs vallgraven huserar konsthantv­erkare. Där träffar jag skulptören Malene Bjelke:

– Jag jobbade som scenograf innan jag blev skulptör för drygt tio år sedan, säger hon och visar mig några stora offentliga verk, men även den lilla bronsskulp­turen av Hamlet som säljs på slottet.

Nästa dag blir det ännu en designkick, på Egevaerk studio. De har butik på gågatan Stengade, men tar också emot besökare i den här lokalen, där de tillverkar skulpturli­ka trämöbler. Just nu domineras dock studion av unika stolar, gjutna i det plastlika materialet resin, med en prislapp på 163 000 danska kronor.

– Våra möbler köps främst av samlare, berättar Mette Bentzen, som driver Egevaerk studio med sin man Lasse Kristensen.

Ta också gärna tåget en halvtimme till Hillerød och det ståtliga slottet Frederiksb­erg. Bara de två parkerna – en vild engelsk och en strikt fransk barockdito – är värda en resa. Slottet är en överdådig upplevelse invändigt, i vinter förstärkt av ljusspelet i taken i flera rum. Som svensk kan man inte missa att vi får stryk av dansken på varenda bataljmåln­ing.

 ?? BILDER: JOHAN ÖBERG ?? Dansk lyx. Badhotelle­t Marienlyst öppnade 1861. Många utbyggnade­r senare väntar en exklusiv hotelluppl­evelse här.
BILDER: JOHAN ÖBERG Dansk lyx. Badhotelle­t Marienlyst öppnade 1861. Många utbyggnade­r senare väntar en exklusiv hotelluppl­evelse här.
 ?? ?? Fram till mitten av januari visar konstmusee­t Louisiana den fascineran­de men också nedslående utställnin­gen om aktivistgr­uppen Pussy Riots kamp i Ryssland.
Fram till mitten av januari visar konstmusee­t Louisiana den fascineran­de men också nedslående utställnin­gen om aktivistgr­uppen Pussy Riots kamp i Ryssland.
 ?? ?? Under vintern är det fridfullt i konstmusee­t Louisianas rum med det stora panoramafö­nstret och Alberto Giacometti­s fantastisk­a bronsskulp­turer.
Under vintern är det fridfullt i konstmusee­t Louisianas rum med det stora panoramafö­nstret och Alberto Giacometti­s fantastisk­a bronsskulp­turer.
 ?? ?? Mette Bentzen och Lasse Kristensen på Egevaerk studio, i stolarna ”Fluid Easy Chair No. 6” som väcker habegär hos designmöbe­lsamlare världen runt.
Mette Bentzen och Lasse Kristensen på Egevaerk studio, i stolarna ”Fluid Easy Chair No. 6” som väcker habegär hos designmöbe­lsamlare världen runt.
 ?? ?? Att flanera längs Gl. Faergestra­ede i Helsingör är som att resa flera hundra år tillbaka i tiden. Staden har gott om vackra korsvirkes­hus från 1500-talet och framåt.
Att flanera längs Gl. Faergestra­ede i Helsingör är som att resa flera hundra år tillbaka i tiden. Staden har gott om vackra korsvirkes­hus från 1500-talet och framåt.
 ?? ?? Slottet Kronborg är för alltid förknippat med Hamlet.
Slottet Kronborg är för alltid förknippat med Hamlet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden