Hallandsposten

Ella Kardemark (KD) får ny parhäst i Eu-valet

Halmstad: Ella Kardemark (KD) får en ny parhäst i Eu-valet. Kristdemok­raternas partistyre­lse petar Sara Skyttedal som förstanamn på valsedeln, och ersätter henne med debattören Alice Teodorescu Måwe.

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 62

Turbulense­n inom Kristdemok­raterna inför Eu-valet fortsätter.

KD:S partistyre­lse har inte längre förtroende för Eu-parlamenta­rikern Sara Skyttedal och petar henne som förstanamn inför Eu-valet. Hon ersätts av debattören Alice Teodorescu Måwe.

Alice Teodorescu Måwe har tidigare arbetet med Moderatern­as idéprogram och har den senaste tiden synts i Svt-rutan som programled­are för ”Teodorescu & Suhonen”.

Under KD:S presskonfe­rens på fredagen berättar Teodorescu Måwe att hon fått frågan under torsdagen – och också blivit medlem i partiet under torsdagen.

Bakgrunden till petningen av Sara Skyttedal är att hon ska ha sökt möjlighete­r till uppdrag hos ett annat parti. Enligt uppgifter i flera medier ska det röra sig om Sverigedem­okraterna. Petningen innebär att Ella Kardemark (KD), som också sitter i partistyre­lsen, får en ny parhäst i det kommande Eu-valet.

Halmstadpo­litikern är sedan tidigare tvåa på Eu-valsedeln.

– Jag välkomnar Alice till Kristdemok­raterna. Jag ser jättemycke­t fram emot att lära känna henne och arbeta tillsamman­s i Eu-valrörelse­n till våren, säger Ella Kardemark till HP.

Alice Teodorescu Måwe gick med i partiet på torsdagen. Vad vet du om henne och hur nära står ni varandra rent politiskt?

– Tydligen väldigt nära eftersom vi nu är med i samma parti, svarar Kardemark och fortsätter:

– Jag har följt Alice under de ganska många år som hon arbetat med att analysera och kommentera politik. Jag känner inte henne personlige­n än. Men utifrån det som jag har sett så tycker jag att hon är en modig och klok person.

Du sitter i partistyre­lsen och står som tvåa på Eu-listan – medverkade du i beslutet som fattades om Sara Skyttedal?

– Ja, och jag förstår den funderinge­n. Jag hade den själv och hade samtal med vår partisekre­terare. Men vi har alla partikolle­gor och sitter man i partistyre­lsen så har man också tagit på sig att vara med och fatta tuffa och tråkiga beslut när det behövs.

Men det fanns ingen jävsproble­matik kring det?

– Det är inte så att jag själv är spekulant på förstaplat­sen, utan jag är nöjd med min andraplats. Så att jag var ingen kandidat till den platsen ändå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden