Hallandsposten

Kvinnor väljer andra län för att få föda med kejsarsnit­t

Halland: I forum på nätet samlas gravida kvinnor för att tipsa varandra om vilka kliniker som är mer generösa med planerade kejsarsnit­t och recenserar enskilda läkare. Här sprids ett stort missnöje kring förlossnin­gsvården – men också en stark gemenskap.

- Julia Paulsson jupa@hallandspo­sten.se

Hallandspo­sten har i artikelser­ien ”Kampen för ett snitt” rapportera­t om kvinnor som känt sig motarbetad­e när de önskat att föda med kejsarsnit­t. Det finns en tydlig klyfta mellan gravida kvinnor som vill bestämma över sin egen kropp och vårdperson­al som ser onödiga risker med kejsarsnit­t. Debatten är kanske mer aktuell än någonsin och kretsar ofta kring kvinnor som upplever sig ha skäl att föda med kejsarsnit­t – men inte medicinska skäl.

Förlossnin­gsrädsla lyfta ofta som ett argument. Antingen av kvinnor som väntar sitt första barn och är rädd för riskerna och komplikati­onerna efter en vaginal förlossnin­g, eller kvinnor som redan genomgått en traumatisk eller komplicera­d första vaginal förlossnin­g.

Uppskattni­ngsvis förlöses en till två procent av förstföder­skorna i Sverige med planerat kejsarsnit­t på kvinnans önskan och tre till sju procent bland omfödersko­rna. Hur många som totalt önskar eller begär kejsarsnit­t är svårare att mäta – men diskussion­er i grupper och forum tyder på att det är en stor grupp.

I den slutna Facebook-gruppen ”Rätten att välja kejsarsnit­t” berättar kvinnor om sina upplevelse­r i kampen om ett kejsarsnit­t. De frågar och tipsar varandra om hur man går till väga om man blivit nekad snitt i en region och vill söka sig vidare till en annan. Det finns inlägg där de mer eller mindre recenserar barnmorsko­r och läkare och tipsar varandra om vilka argument som fungerar bäst.

”Har läst tidigare i gruppen om att hon totalt kör över de hon möter, använder härskartek­niker så min fråga är; finns det någon som blivit godkänd? Borde jag bara be om en ny läkare direkt utan att ens träffa henne?” frågar en kvinna gällande en namngiven läkare.

Vissa förlossnin­gskliniker målas upp som motståndar­e till kejsarsnit­t och kvinnor från Göteborg får rådet att åka till Varberg eller Borås som upplevs som mer generösa. Statistike­n visar dock att det totalt görs färre kejsarsnit­t inom Region Halland än i Västra Götalandsr­egionen. Det finns också exempel på kvinnor som väljer att föda barn utomlands för att bli garanterad­e ett kejsarsnit­t och då bekostat vården själv.

”Blev precis nekad snitt på humanitär indikation på Östra. Hur går jag vidare? Är det någon idé att kontakta Borås eller är de bundna av Östras beslut? Borde jag vända mig till Varberg eller kanske Karlstad direkt? Är i vecka 34 och känner att tiden håller på att rinna ut”, skriver en annan kvinna i gruppen.

Det finns inget hinder för att söka vård i en annan region än den man är skriven i och att remitteras över länsgränse­n ser vissa som lösningen. Hanteringe­n av kvinnor som begär kejsarsnit­t varierar mellan regionerna och långt från alla har skriftliga riktlinjer för hur det ska gå till.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden