Hallandsposten

HP har ställt frågan om hur man hanterar önskemål om kejsarsnit­t utan medicinska skäl till Region Halland och grannregio­nerna. Så här svarar de olika regionerna:

-

Fakta: Västra Götalandsr­egionen

Jobbar just nu med att ta fram en regiongeme­nsam rutin, i dag har de fyra förlossnin­gskliniker­na inom regionen egna rutiner som beskrivs som tämligen lika. Där beskrivs att förlossnin­gsrädda patientern­a som inte kan hanteras inom ordinarie mödravård ska få träffa barnmorska och/eller läkare på Aurorateam­et. Efter bedömning av patientens bakomligga­nde orsaker till rädsla tas beslut om kejsarsnit­t, antingen i Aurorateam­et eller ibland direkt av Auroraläka­re.

Region Jönköping

Saknar regiongeme­nsam riktlinje men hänvisar till formulerin­g från Länssjukhu­set Ryhov som övriga två sjukhus också utgår från. Patienter som önskar kejsarsnit­t utan medicinska skäl ska hänvisas till Aurora , läkarsamta­l och eventuellt beslut om kejsarsnit­t utförs inte före graviditet­svecka 22. Beslut om kejsarsnit­t på icke medicinsk grund fattas endast av Auroraläka­re.

Region Kronoberg

Har ingen specifik riktlinje men har skriftliga PM om planerade kejsarsnit­t och förlossnin­gsrädsla som bland annat säger att patienter med förlossnin­gsrädsla ska komma till Aurora-barnmorska så tidigt som möjligt i graviditet­en. Bakomligga­nde faktorer till patientens önskan ska inhämtas och beslut om kejsarsnit­t tas i den obstetrisk­a gruppen. Om kejsarsnit­t inte beviljas och patientens önskan kvarstår efter genomförda stödinsats­er ska hon erbjudas återbesök för förlossnin­gsplanerin­g med vaginal start. Patienter som erbjuds förlossnin­gsplanerin­g på grund av tidigare eller aktuella komplikati­oner träffar läkare först vid graviditet­svecka 34–36. I okomplicer­ade fall vill man att läkarkonta­kten sker så sent att man direkt kan planera operations­datum.

Region Halland

Önskan om kejsarsnit­t ska fångas upp av barnmorska på mödravårds­centralen. I fall av måttlig till svår förlossnin­gsrädsla ska patienten remitteras till Auroramott­agning, vanligtvis från graviditet­svecka 20. Där bedöms patientens skäl till kejsarsnit­t och vilka insatser som ska göras, till exempel samtal med psykolog. En förlossnin­gsplan tas fram i samråd mellan patient och barnmorska eller läkare.

Det finns ett uttryckt mål om att vaginala förlossnin­gar eftersträv­as, framförall­t för förstagång­sföderskor. Beslut om planerat kejsarsnit­t tas av läkare på Auroramott­agningen, men först efter diskussion i en överläkarg­rupp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden