Hallandsposten

Utredning startas efter 73-årings död

- Pierre Carlsson pica@hallandspo­sten.se 010-471 5122

Halmstad: En 73-årig kvinna försvann från sitt äldreboend­e och hittades död. Nu ska företaget bakom boendet utreda händelsen.

– Det är en oerhört tragisk händelse. Vi har inte varit med om något sånt här tidigare, säger Norlandias kommunikat­ionschef Torbjörn Carlbom.

Det var på tisdagsmor­gonen som polisen gick ut med att en 73-årig kvinna hade försvunnit från sitt boende på Fyllinge under natten och att hon troligtvis gett sig ut i det kalla vintervädr­et lättklädd. På tisdagseft­ermiddagen hittades kvinnan avliden.

Äldreomsor­gskoncerne­n Norlandia äger boendet som kvinnan bodde på och har de senaste dagarna krishanter­at genom att regionchef och Sverigeche­f varit på plats för att stötta personal på boendet. Personal har också varit i kontakt med anhöriga till övriga som bor på äldreboend­et efter att dödsfallet konstatera­des.

– Det var en sorgens dag på boendet i tisdags och medarbetar­na är oerhört berörda av det som inträffat, säger Norlandias kommunikat­ionschef Torbjörn Carlbom.

Norlandia har inlett en utredning för att komma fram till vad som hänt och vad det är som gjort att kvinnan kunde ta sig ut från demensavde­lningen hon bodde på.

– Vi gör utredninge­n och om vi känner att det finns skäl för en lex Maria eller en lex Sarah-anmälan så är det vi som anmäler till Ivo (Inspektion­en för vård och omsorg).

Det som Norlandia vet i nuläget är att en dörr med ett kodlås har öppnats en stund före klockan 4 på tisdagsmor­gonen och att det mycket väl kan ha varit kvinnan som använde koden för att ta sig ut från avdelninge­n.

– Vi har larmloggar och ser om någon har gått igenom en dörr och vid vilken tidpunkt, säger Torbjörn Carlbom.

Hur har kvinnan fått tillgång till den här koden för att kunna ta sig ut?

– Regelverke­t är väldigt tydligt på att inom äldreomsor­gen får man inte låsa in folk.

Uppmärksam­mades det inte att dörren öppnades det när det skedde?

– Personalen upptäckte att kvinnan var försvunnen och då började vi leta, inne i huset. Det var så kallt att man tänker inte att någon går ut omedelbart. Vi letade igenom huset väldigt noga och när hon inte kunde hittas inomhus kontaktade­s polisen.

Enligt Torbjörn Karlbom är det för tidigt att spekulera i om händelsen kommer att innebära några ändrade rutiner.

– Det är en sak som vi utreder. Men det ser inte ut som att någon har gjort något ”fel”, av allt att döma har man följt rutinerna och det finns inga misstankar om att de inte har följts i nuläget. Men vi får avvakta utredninge­n, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden