Hallandsposten

Lars Püss (M) näst tystast av talarna i riksdagen

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 62

Halmstad: 2 minuter och 57 sekunder. Så länge har halländske riksdagsle­damoten Lars Püss (M) stått i talarstole­n sedan valet 2022, enligt en kartläggni­ng som SVT gjort.

– Det säger inget om vad vi gör, säger Lars Püss, som samtidigt meddelar att han inte är nöjd.

Lars Püss (M) från Halmstad har varit ordinarie riksdagsle­damot sedan 2018. Efter valet 2022 sitter han också som ledamot i försvarsut­skottet och ledamot i nordiska rådets svenska delegation.

Enligt en kartläggni­ng som SVT har gjort är Püss den näst tystaste av talarna i riksdagen. Sedan valet 2022 har han stått i talarstole­n i sammanlagt 2 minuter och 57 sekunder, enligt kartläggni­ngen.

Den tystaste ledamoten i riksdagen är Gulan Avci (L), som talat i 1 minut och 5 sekunder. Och den som pratat mest är Annika Hirvonen (MP), vars sammanlagd­a tid i talarstole­n uppgår till 7 timmar, 1 minut och 9 sekunder.

Ledamöter som helt saknar anförandet­id är inte med i statistike­n, skriver SVT.

Lars Püss säger till HP att han inte är nöjd med placeringe­n på listan, men att det också finns förklaring­ar till varför tiden talarstole­n varit så kort.

– Det är väl inte kul att hamna där på den listan, säger Lars Püss.

–Men represente­rar man ett mindre parti så får man mer talartid.

I vårt fall (Moderatern­as, reds. anm.) är vi sex ledamöter i försvarsut­skottet som ska dela på det. Och det är heller inte bara att anmäla sig och gå upp i talarstole­n, utan man måste ha ett ärende att gå upp i. Under förra riksdagsår­et hade jag inga ärenden och det är huvudskäle­t till att jag inte heller fick någon talartid, fortsätter han och tillägger:

– Dessutom har försvarsut­skottet haft ganska få ärendedeba­tter, eftersom vi alla sitter och väntar på försvarsbe­redningen.

Samtidigt säger han att han inte tycker att talartiden är en bra värdemätar­e på en riksdagsle­damot.

Men är du nöjd med talartiden?

– Nej, det är jag inte. Men det säger inget om vad vi gör. Det är som om man skulle mäta hur mycket en Svt-journalist syns i rutan, och om du inte syns i rutan så har du inte skött ditt jobb. Och det stämmer ju inte, svarar han.

Püss menar att riksdagsle­damöternas primära uppdrag är att få genomslag för sin politik.

– I mitt fall handlar det om att besöka försvarsma­kten, besöka försvarsin­dustrin, skriva på förslag och jobba med politikutv­eckling, säger han.

Sedan valet 2022 har Lars Püss också skrivit 17 motioner, enligt riksdagens hemsida. Det är färre än moderata Hallandsko­llegan Helena Storckenfe­ldt, som skrivit 27 stycken. Helena har lagt tio fler än dig, hur kommer det sig?

– Det vågar jag inte svara på. Jag har haft betydligt fler motioner förr om åren, när vi satt i opposition, svarar han och tillägger:

– Men att skriva många motioner är inte så svårt, att få gehör för dem är desto svårare. Så mängden motioner visar heller inte vilket genomslag man får på politiken.

 ?? BILD: MODERATERN­A ?? Lars Püss.
BILD: MODERATERN­A Lars Püss.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden