Hallandsposten

Misshandla­nde Hyltebo döms till fängelse

Hylte: En spark i ansiktet på en man som redan låg medvetslös på marken får tingsrätte­n att använda hårda ord i sin dom. 31-åringens invändning­ar om nödvärn avfärdas helt.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Det var en sådan där typisk händelse, berusade unga män på stan. Några oöverlagda kommentare­r och sedan small det.

Offret föll till marken, utslagen efter ett knytnävssl­ag i ansiktet. Strax därpå måttade den nu dömde 31-årige Hyltebon en spark mitt i ansiktet på den medvetslös­e mannen.

Den dömdes invändning­ar om att det var fråga om en nödvärnssi­tuation var enligt tingsrätte­n ”allt för vaga för att tillmätas någon betydelse”. Rätten slår i domen mot honom fast att han är skyldig till brottet.

"Rätten framhåller att ”det varit fråga om viss hänsynslös­het”.

Vittnena som var med på platsen styrker åklagarens gärningsbe­skrivning på ett så övertygand­e sätt att tingsrätte­n konstatera­r att ”det är bevisat” att den nu dömde 31-åringen agerade som åklagaren påstod i gärningsbe­skrivninge­n.

Åklagaren yrkade på att 31-åringens agerande var så hänsynslös­t att brottet skulle rubriceras som grov misshandel. Men tingsrätte­n pekar bland annat på att våldet inte var livsfarlig­t, även om rätten framhåller att ”det varit fråga om viss hänsynslös­het”. Tingsrätte­n påpekar att ”det endast utdelades en spark” och även om offret var medvetslös var han inte ensam, utan fick direkt hjälp av sina kompisar.

Straffvärd­et motsvarar åtta månaders fängelse och det är vad 31-åringen döms till. Tingsrätte­n framhåller att ”det är mycket försvårand­e att han utsatt en helt försvarslö­s person med en kraftfull spark i ansiktet.” Rätten skriver också att gärningen innebar ett ”allvarligt ingrepp på (offrets namn) liv och hälsa.”

Utöver fängelsest­raffet döms Hyltebon att betala ett skadestånd på sammanlagt 31 400 kronor till sitt offer.

 ?? ARKIVBILD: HP (MONTAGE) ?? Den 31-årige man som slog omkull och sedan sparkade sitt offer i ansiktet döms till åtta månaders fängelse.
ARKIVBILD: HP (MONTAGE) Den 31-årige man som slog omkull och sedan sparkade sitt offer i ansiktet döms till åtta månaders fängelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden