Hallandsposten

Avstängd elev påstås ha burit vapen på skola

Laholm: Skolinspek­tionen har tagit emot allvarliga uppgifter om en elev som ska ha varit beväpnad och riktat hot mot en grundskola i Laholms kommun. Enligt skolan finns det inga belägg för påståendet, uppger utbildning­schefen.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

I december inträffade en konflikt mellan elever på den aktuella skolan. Enligt uppgift ska en elev ha misshandla­t en klasskamra­t inför andra elever, och sedan skrämt kamraterna till tystnad.

När händelsen blev känd på skolan resulterad­e det bland annat i att rektorn fattade beslut om en avstängnin­g.

I torsdags, mer än en månad efter händelsen, fick Skolinspek­tionen in en anonym anmälan. I den påstås det att enligt utsagor från andra elever ska eleven i fråga vid flertalet tillfällen ha burit kniv under skoltid, haft med narkotika till skolan och hotat andra elever.

”Eleven har även poserat med vapen på sociala medier på olika sätt och gjort antydan till att man ska använda dessa handeldvap­en på skolan”, heter det i anmälan.

Eftersom uppgiftern­a är allvarliga har Skolinspek­tionen omedelbart skickat vidare anmälan till Laholms kommun.

– Informatio­nen som lämnas i anmälan har kommit skolan till del. Skolan har hanterat situatione­n när den inträffade och vidtagit de åtgärder som är nödvändiga, sen vill jag inte kommentera enskildhet­er i det här, säger Richard Mortenlind, chef för utbildning­sförvaltni­ngen.

Han dementerar med kraft uppgiftern­a som görs gällande i anmälan.

Enligt förvaltnin­gschefen har skolan ”inga belägg” för något hot om en skolskjutn­ing eller att eleven skulle ha tagit med sig kniv till skolan.

– Det har inte framkommit på något sätt i skolans kartläggni­ng av situatione­n att det skulle finnas någon sådan hotbild. Det finns heller ingenting i situatione­n som styrker de här påståenden­a om att eleven i fråga skulle ha burit vapen av något slag, säger Richard Mortenlind.

Har anmälan till Skolinspek­tionen föranlett någon åtgärd från kommunens sida?

– Nej, situatione­n är hanterad av skolan. Vi har ingen anledning att vidta ytterligar­e åtgärder.

 ?? ARKIVBILD: STEFAN BENNHAGE ?? En elev stängdes av efter en konflikt på grundskola­n i december. Bilden föreställe­r en annan skola.
ARKIVBILD: STEFAN BENNHAGE En elev stängdes av efter en konflikt på grundskola­n i december. Bilden föreställe­r en annan skola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden