Hallandsposten

Brandmänne­ns lyft räddade hästen Faxha

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Ahla: Hästen Faxha trillade omkull på en isfläck och kunde inte ta sig upp. Efter fyra timmar tillkallad­es räddningst­jänsten som ryckte ut med lyfthjälp.

– Så bra att pågarna kunde hjälpa oss, säger lättade ägaren Lena Forsmark efter räddningsi­nsatsen.

Hästen Faxha har fyllt 31 år, men torsdagen bjöd nog henne på en ny erfarenhet. På förmiddage­n trillade hon på en isfläck i hagen.

– När jag kom hit vid tiotiden och skulle mocka så låg hon där och kunde inte komma upp. Hon försökte, men efter sex, sju försök blev det tröttsamt, säger Lena Forsmark.

Hon och medägaren Carina Johnsson som bor på gården utanför Ahla funderade länge på hur de skulle göra. De ringde veterinär och djurambula­ns, men det var först när räddningst­jänsten kopplades in som problemet kunde lösas.

Från brandstati­onen i Laholm hämtades en hjullastar­e, och en stor delegation brandmän hjälpte ägarna att att göra tillvaron så varm och behaglig som möjligt för Faxha medan hon låg på sidan. Vid 15-tiden var det riggat och klart. Hjullastar­en lyfte upp hästen i kraftiga remmar som fästs runt kroppen. Väl uppe på alla fyra stod hon stadigt igen.

– Vi har haft övning uppe på Ahla ridhus tidigare. Så vi har koll på hur man lyfter och vi har också utrustning­en till det. Sedan har vi övat på våra egna hästar – plåthästar – också, sade räddningsl­edare Håkan Persson efter det lyckade lyftet.

– Vi trodde först inte att räddningst­jänsten gjorde sådant. Men så bra att pågarna skulle kunde hjälpa oss. Vi är så glada, säger Lena Forsmark.

Faxha verkade efter några minuter ha glömt bort alltihop redan, där hon stod i stallet och busade med sina hästkompis­ar.

– Hon verkade bara lite darrig. Men så hade hon också legat där i över fyra timmar, säger Carina Johnsson.

 ?? BILD: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? Faxha fick halm och ett täcke för att hålla värmen i väntan på att lyftutrust­ningen skulle komma på plats.
BILD: HENRIK WILLIAMSSO­N Faxha fick halm och ett täcke för att hålla värmen i väntan på att lyftutrust­ningen skulle komma på plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden