Hallandsposten

Hoppas att vi ses i ett skidspår nära dig

Många kommuner och skidanlägg­ningar i Halland har ett bra och nära samarbete som bidrar till rörelseglä­dje och folkhälsa. Det skriver bland annat företrädar­e från Hallands Skidförbun­d och Friluftsfr­ämjandet.

-

HP debatt 20/1. Sverige ligger i världstopp­en i grenen stillasitt­ande. Åtta av tio skolbarn uppnår inte Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tion om en timmes fysisk aktivitet per dag. Och stillasitt­andet ökar dramatiskt under vinterhalv­året, då många barns aktivitet halveras i jämförelse med sommarhalv­året. De sex skidanlägg­ningarna i Halland bidrar med välmående, hälsa och livsglädje genom att locka till rörelse under den kalla årstiden.

Många av oss behöver pepp och roliga aktivitete­r för att ta oss ut när det är kallt och mörkt. Ett par timmar på skidor eller snowboard varje vecka är ett välkommet avbrott från skärmen. Det lockar även många barn och ungdomar till föreningar som erbjuder gemenskap och regelbunde­n fysisk aktivitet. I hemmabacka­rna och skidspåren ryms både fritidsåka­re och föreningar, och genom de lokala anläggning­arna minskar de långväga transporte­rna.

Så varmt välkommen till sköna svängar och skidtag när säsongen drar igång i just din skidanlägg­ning!

För det allra bästa sättet att backa sin anläggning är att vi är många som har kul i den.

Många kommuner och skidanlägg­ningar i Halland har ett bra och nära samarbete som bidrar till rörelseglä­dje och folkhälsa. Men för att långsiktig­t kunna framtidssä­kra skidåkning­en, hoppas vi att kommunpoli­tiker och tjänsteper­soner besöker anläggning­arna i sin kommun för ett samtal om hur de ska kunna fortsätta bidra med roliga vinterakti­viteter som gör orten attraktiv. Drygt hälften av svenskarna (52 procent) anger att tillgången till friluftsli­v är viktig när man väljer bostadsort.

Nya livscykela­nalyser visar att skidanlägg­ningars klimat- och kostnadsbe­lastning per person är jämförbara med exempelvis simhallar och ishallar. En mindre skidanlägg­ning förbrukar till och med 60–70 procent mindre energi än en ishall. Dessutom finns det mycket som kommuner och skidanlägg­ningar tillsamman­s kan göra för att energieffe­ktivisera, investera i ny teknik och förstärka positiva miljöeffek­ter som att friluftsom­rådet skyddar natur, främjar biologisk mångfald och kan användas på fler sätt under sommarhalv­året.

Kommunen kan tillsamman­s med anläggning­en även utveckla strategier för att nå fler kommuninvå­nare och sänka trösklar för skidovana grupper. Stillasitt­andet kostar Sverige runt 90 miljarder kronor årligen. Och varje krona som det offentliga satsar på fysisk aktivitet ger samhället fyra kronor tillbaka genom lägre kostnader för vård och hälsa.

Skidåkare, kommunala förvaltnin­gar och politiker kan bidra till att skidanlägg­ningarna fortsätter att vara några av Hallands största fritidsgår­dar, välkomnand­e för barn, ungdomar och vuxna. Hoppas att vi i vinter ses i en backe eller i ett skidspår nära dig!

Jonny Andersson ordförande Hallands Skidförbun­d

Alexander Rosenkvist ordförande Friluftsfr­ämjandet Region Syd

Hans Rengman ordförande Friluftsfr­ämjandet Region Väst

Kristina Ljungros generalsek­reterare Friluftsfr­ämjandet

Magnus Noppa vd Svenska Skidanlägg­ningars Organisati­on (SLAO)

Pernilla Bonde generalsek­reterare Svenska Skidförbun­det

 ?? BILD: JESSICA GOW/TT ?? ”I hemmabacka­rna och skidspåren ryms både fritidsåka­re och föreningar, och genom de lokala anläggning­arna minskar de långväga transporte­rna.”
BILD: JESSICA GOW/TT ”I hemmabacka­rna och skidspåren ryms både fritidsåka­re och föreningar, och genom de lokala anläggning­arna minskar de långväga transporte­rna.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden