Hallandsposten

Sara Skyttedal petas: ”Har skadat förtroende­t”

Sara Skyttedal petas som toppkandid­at på Kristdemok­raternas lista till Eu-valet. Enligt partiet har Skyttedal haft kontakt med Sverigedem­okraterna om att få ett uppdrag. – Sättet hon agerat på har varit förtroende­skadande, säger partiledar­e Ebba Busch.

- Niklas Svahn Olle Bengtsson Anna Hansson TT

KD:S partistyre­lse och partisekre­terare Liza-maria Norlin meddelade på fredagen att man inte längre har förtroende för Skyttedal.

– Det bygger på att hon haft kontakter med ett annat parti, och hennes sätt att redogöra för det, eller snarare inte redogöra, ligger bakom beslutet, säger Ebba Busch.

Enligt Kd-ledaren fick partiet vetskap om Skyttedals agerande redan under hösten. Efter en intern process och samtal med Skyttedal själv, fattade partistyre­lsen i torsdags beslut om att förtroende­t för Eu-parlamenta­rikern är förbrukat.

Civilminis­ter Erik Slottner (KD), som sitter i partistyre­lsen, bekräftar att det rör sig om Sverigedem­okraterna som Skyttedal varit i kontakt med.

– Det handlar om mer än en fika, annars hade inte förtroende­t varit förbrukat.

Enligt Ebba Busch kommer Skyttedal trots det förbrukade förtroende­t kunna vara kvar som medlem i partiet och som KD:S representa­nt i Eu-parlamente­t till efter valet i sommar.

– Det är min önskan men Sara Skyttedal måste själv, när hon önskar, få lov att kommentera vad hon tycker kring detta.

På X skriver Sara Skyttedal att hon väntar med att kommentera beslutet och turerna.

”Jag kommer berätta vad som hänt med mina ord, men inte i dag”, skriver Skyttedal.

Hennes ersättare ser i stället ut att bli Alice Teodorescu Måwe. Debattören, som tidigare arbetat med Moderatern­as idéprogram, föreslås av valberedni­ngen bli partiets nya toppkandid­at till Europaparl­amentet.

– Alice har varit med och flyttat den politiska debatten i Sverige i flera avgörande frågor och vår förväntan är att hon ska fortsätta göra precis just det, säger Ebba Busch på en pressträff.

Den nya omstöpning­en i KD inför Eu-valet kommer, med största sannolikhe­t, klubbas igenom på en extra partifullm­äktige i februari.

Det har varit en minst sagt stökig process kring vem som ska toppa KD:S lista i Eu-valet.

Skyttedal petades förra året som toppnamn till förmån för kollegan David Lega. Skyttedal hade dessförinn­an skapat rubriker när hon i strid mot partilinje­n förespråka­de legaliseri­ng av cannabis och berättade att hon själv använt det.

Skyttedal tog sig dock tillbaka och vann till slut striden sedan KD:S partifullm­äktige hållit en slutgiltig omröstning och gått emot valberedni­ngens förslag.

I samma veva valde David Lega att hoppa av sin kandidatur. På X skriver det tidigare förstanamn­et att han ser fram emot nya utmaningar efter avslutad mandatperi­od.

”Jag hoppas också att dagens presskonfe­rens äntligen är den sista partiet behöver lägga på att prata om Sara Skyttedals agerande i alla möjliga frågor och att kommande dagar kommer att handla om politiken istället”, skriver Lega.

 ?? BILD: CHRISTINE OLSSON ?? Sara Skyttedal och Kristdemok­raternas partiledar­e Ebba Busch under en pressträff förra året.
BILD: CHRISTINE OLSSON Sara Skyttedal och Kristdemok­raternas partiledar­e Ebba Busch under en pressträff förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden