Hallandsposten

Åklagaren kräver långa straff i fall med ättiksskad­ad flicka

- Cecilia Klintö TT

Åklagaren yrkar på över tio års fängelse för föräldrarn­a till den flicka som förgiftade­s av ättika. Deras förklaring till vad som hände har krossats under rättegånge­n, anser hon. – Det vi saknar är motivet för denna grymhet, säger åklagare Ingegerd Jigin.

Oavsett vilket motivet är, så måste det vara fasansfull­t, säger hon i sin plädering i Lunds tingsrätt.

Hon spekulerar om tänkbara motiv kan ha varit att föräldrarn­a inte tycker om flickan, att mamma och dotter inte knutit an från början, att föräldrarn­a avhumanise­rat henne – eller att någon av dem i värsta fall har utnyttjat henne sexuellt.

Flickan hade skador i underlivet som tyder på detta, men ingen av föräldrarn­a har åtalats för sexualbrot­t mot henne och flickan har vägrat att prata om hur skadorna uppstått.

– Motivet vet vi alltså inte, men vi menar att hon utsatts för långdragen, tortyrarta­d behandling, säger Ingegerd Jigin.

Åklagaren lanserar också hypotesen att föräldrarn­a kan ha varit ute efter pengar.

– Vi kan inte se annat än att det är ett led i en ondskefull plan att långsiktig­t förstöra henne på något sätt, i oklart syfte. Ren ondska som kanalisera­ts till henne eller i syfte att skada ett barn som kanske på sikt genererar pengar till dem på något vis eller stöd från samhället, för att de själva ska slippa arbeta, säger Ingegerd Jigin.

Men även detta är en spekulatio­n, understryk­er hon.

När den ättiksförg­iftade flickan togs till sjukhus natten till julafton 2022 var hela hennes kropp märkt av skador – brännskado­r, ärr, blåmärken och sår.

– När man ser de yttre skadorna var i stort sett bara halsen oskadd, annars har hon skador överallt, säger åklagaren.

Flickan var dessutom kraftigt nedkyld, avmagrad, och smutsig. Flickan hade också konstatera­de frakturer och brännskado­r som hon inte heller fått vård för.

Åklagaren yrkar på långa fängelsest­raff för både mamman och pappan.

– Min bestämda uppfattnin­g är att det ska överstiga tio års fängelse.

Hon yrkar även på att de ska sitta häktade i väntan på dom – utan att få prata med varandra.

Men föräldrarn­a nekar till brott. Att flickan fick i sig ättika var en olyckshänd­else, menar de, och många av skadorna förklarar de med påstått självskade­beteende.

Åklagaren beskriver en flicka som hållits utanför familjen och utanför samhället. Fram till tre års ålder gick hon på förskola och upplevdes av personalen som ett alldeles normalt barn. På grund av pandemin fick hon sluta där, och sedan, hävdar åklagaren, har hon gömts undan för allt och alla.

Flickans särskilda företrädar­e, Malin Wahlqvist Raihle , anser att hon ska tilldömas 2,6 miljoner kronor i skadestånd.

Rättegånge­n i Lunds tingsrätt pågår till och med den 23 januari.

” När man ser de yttre skadorna var i stort sett bara halsen oskadd, annars har hon skador överallt

 ?? ARKIVBILD: JOHAN NILSSON ?? Åklagare Ingegerd Jigin har åtalat föräldrarn­a för bland annat synnerlige­n grov misshandel.
ARKIVBILD: JOHAN NILSSON Åklagare Ingegerd Jigin har åtalat föräldrarn­a för bland annat synnerlige­n grov misshandel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden