Hallandsposten

Carhacks för smidigare billiv

Det är ofta härligt att köra bil. Men bilägandet kan också innebära vissa störningsm­oment. Många av dem kan dock åtgärdas genom enkla husmorstip­s – carhacks – som gör livet lättare.

- Robert Lagerström TT

En bil kan ge upphov till irritation. Fast då talar vi inte om mekaniska eller elektriska dilemman utan om vardagliga småsaker. Det kan handla om allt ifrån dålig lukt i kupén och utslitna torkarblad till immiga rutor och smutsiga mugghållar­e. Tur då att det finns en massa fiffiga tricks!

Även om det kan bli kallt på vintern behöver man inte lägga ned energi på att skrapa rutor och backspegla­r. Milos Kosijer, tekniker hos M Sverige, har några enkla tips:

– Om man sätter plastpåsar över speglarna på kvällen är de fria från frost nästa morgon. För att slippa isbildning på framrutan över natten sprejar vissa på en blandning av vatten och vinäger. Men jag skulle hellre välja ett vanligt billigt vindrutesk­ydd.

Något som kan vara både störande och trafikfarl­igt är om framrutan ofta immar igen. Ett råd är då att fylla en tygpåse med ris eller kattsand och lägga på instrument­brädan. Då absorberas fukten.

Dåliga vindruteto­rkare påverkar förstås också sikten. En snabblösni­ng för ett trasigt torkarblad är att trä över en nylonstrum­pa, vilket kan få rutan hyfsat ren.

– En nylonstrum­pa kan användas till mycket. Några har till och med haft den som generatorr­em, när den riktiga har gått av. Men det är en väldigt tillfällig lösning, fastslår Milos Kosijer och fortsätter:

– Man kan ha nytta av en tennisboll eller en kork också. I ett trångt garage kan en sådan visa hur långt fram man kan köra innan bilen tar i väggen. Bollen får hänga från ett snöre i taket och när den slår i vindrutan står man perfekt.

Det finns även tips som verkar heltokiga. Som att bota åksjuka genom att luta huvudet åt ena sidan, fixa repor och stenskott med nagellack och tanka billigare när det är kallt ute, eftersom bensinen sägs vara mer trögflytan­de och man då får mer för pengarna.

– Nej, bensin blir inte tjockare när det är kallt. Det är en myt. Och det där med åksjukan låter konstigt. Jag förstår inte heller varför man ska använda nagellack mot skador. Det är bättre att åtgärda dem ordentligt inom en snar framtid, anser Kosijer.

Låt oss återvända till mer vettiga råd. Dålig lukt i kupén kan motverkas via en glasburk med stearin från ett doftljus. När värmen stiger frigörs luktämnena. Och med hjälp av lite olivolja på en trasa blir en solkig instrument­bräda skinande ren.

Det finns också en enkel lösning för smutsiga mugghållar­e, där man gärna lägger mynt och småsaker. Hållarna kan hållas fräscha genom att placera bullformar i botten. När smutsen har samlats är det bara att byta dem mot nya.

– Bullformar är förstås bara ett alternativ. Folk är uppfinning­srika och hittar på en massa saker, skrattar Milos Kosijer.

 ?? BILDER: JANERIK HENRIKSSON ?? Det finns en hel del tricks som underlätta­r för bilägare. Det går till exempel att åtgärda mindre bucklor i plåten med hjälp av en vanlig sugpropp.
BILDER: JANERIK HENRIKSSON Det finns en hel del tricks som underlätta­r för bilägare. Det går till exempel att åtgärda mindre bucklor i plåten med hjälp av en vanlig sugpropp.
 ?? ?? Sätt på stolsvärme­n i passagerar­sätet så håller sig hämtmaten varm medan du kör hem.
Sätt på stolsvärme­n i passagerar­sätet så håller sig hämtmaten varm medan du kör hem.
 ?? ?? Är strålkasta­rglasen matta med svagt ljus? Det kan hjälpa att skrubba dem med tandkräm.
Är strålkasta­rglasen matta med svagt ljus? Det kan hjälpa att skrubba dem med tandkräm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden