Hallandsposten

Lushtakus nya liv som pappa – efter dramat

- Anders Tornell at@hallandspo­sten.se

Han har spelat i landslaget, varit proffs utomlands och tagit tre Sm-guld. Men frågan är om Dardan Lushtaku, 31, har varit med om större dramatik än när sonen Eliot kom till världen i november. – Det var en fantastisk läkare. Vi är evigt tacksamma att han tog så snabba beslut, säger han.

Det är nästan tio grader kallt och solen skiner från en klarblå himmel.

Dardan Lushtaku och sambon Emelie Vilhelmsso­n är ute på promenad i Halmstad med sonen Eliot, snart två månader gammal.

– Det är nog livets bästa känsla att bli föräldrar. Låter så klyschigt för att alla säger det, men det stämmer ju. Det är helt magiskt. Det går nog inte en sekund utan att jag tänker på honom och det går absolut inte en sekund att man ångrar att man skaffat barn, säger Dardan Lushtaku och ler med hela ansiktet.

Men det var dock inte utan problem som den lille sonen Eliot kom till världen i slutet av november.

Emelie gick tio dagar över tiden och i samband med en undersökni­ng på sjukhuset märkte personalen att inte allt stod rätt till. Eliots puls låg ena stunden lågt för att senare rusa upp ordentligt.

– Barnmorska­n valde att kalla på läkare och när han var i rummet så sjönk pulsen drastiskt igen. Då tog läkaren beslutet för akut kejsarsnit­t. Jag tittade på klockan och den var då 11.56 och 12.05 var Eliot ute. Jag är otroligt tacksam för hur snabbt Halmstads förlossnin­gsavdelnin­g löste situatione­n – det kommer jag nog vara resten av livet.

– Men jag hann tänka det värsta. Sådana känslor som jag hade då har jag aldrig upplevt tidigare, säger Dardan och får tårar i ögonen.

– Men han kom ut fullt frisk. Och det gick bra för Emelie också. Dramatiskt!

– Det blev ju det, men när man pratar med andra är det så många som varit med om olika saker. Så man tror ju att det bara händer en själv, men det finns de som har haft det värre. Jag har lärt mig att man aldrig ska ta något för givet.

Passare Lushtakus magiska volleyboll­fingrar är välkända i hela Sverige – och utomlands med för den delen. Redan som tonåring var han ett jättetalan­g och har sedan alltid kört på känslan, vilket kanske inte alltid varit bra för honom.

– Det är det som jag ska lära min son istället – att ha disciplin och verkligen kämpa för något man vill. Jag har hunnit bli uttråkad många gånger genom åren just för att jag inte har det där drivet att hela tiden bli bättre.

"Det är det som jag ska lära min son istället – att ha disciplin och verkligen kämpa för något man vill.

– Jag har levt på talangen, tyvärr, men det är för sent att gör någonting åt det nu. Eliot får ta över och jag får lära honom i stället. Det ska bli kul när han växer upp för jag

hoppas att han får mina sportgener, men att han gärna ser ut som mamma, ler Dardan.

Lushtaku har spelat volleyboll i Sverige i många år, men har även varit proffs i Belgien och Polen. Han har dessutom haft anbud från Italien som han tackade nej till.

– Jag ser egentligen inte att jag har varit på en specifik nivå för vart jag än åkte så ville jag hem – så har det varit hela tiden. Matcherna var väl inga problem utan det var allt det här mellan dem. Det var inget kul – jag hade för mycket spring i benen och ville göra en massa andra saker.

– Jag var inte beredd att offra allt. Jag försökte och försökte, men varje gång jag drog ut ville jag hem. Redan när jag landade första dagen längtade jag till april när säsongen var slut. Nu är det en dröm att vara hemma för jag hinner umgås med min familj och mina vänner.

Det har varit många nya intryck den senaste tiden och det har varit svårt för Dardan att hålla fokus på volleyboll­en, men i helgen är det dags för Gp-slutspelet i Uppsala.

Hylte/halmstad är försvarand­e mästare och kan bli historiskt om det blir en åttonde titel totalt. Så många har aldrig någon annan klubb vunnit tidigare.

– Det är väldigt stora chanser, men samtidigt är det fyra bra lag som är med. Vi har slagit Habo, förlorat mot Floby och vunnit mot Lund så gör vi jobbet så borde vi förhoppnin­gsvis nå en final. Och där kan allt hända.

– Vi har lite mer erfarenhet och ett annat lugn eftersom vi spelat om titlar förr. Men sedan vet man inte för det finns tre väldigt erfarna spelare även i Floby i Jakob (Tegenrot), Viktor (Lindberg) och Erik Sundberg som alla har vunnit Sm-guld.

Men H/H får gälla som favorit efter ha vunnit det mesta de senaste åren och totalt dominerat svensk herrvolley­boll.

– Genom åren har jag lärt mig, framför allt utomlands, att man verkligen tar en match i taget. Det ska vara 150 procent fokus på semifinale­n mot Lund – och ingenting annat.

 ?? ?? Dardan Lushtaku och sambon Emelie promenerar med barnvagnen där nytillskot­tet Eliot ligger.
Dardan Lushtaku och sambon Emelie promenerar med barnvagnen där nytillskot­tet Eliot ligger.
 ?? BILD: JARI VÄLITALO ??
BILD: JARI VÄLITALO
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden