Hallandsposten

Halländska företagare tar över Flädje GK

- Kent Vikström kent.vikstrom@hn.se

Nu står det klart att Ullared Flädje Golfklubb räddas och får nya ägare. Det blir en halländsk familj som kommer driva banan för både medlemmar och gäster utifrån genom det nybildade bolaget Flädje Golf AB. – Det var ganska snabba beslut som gällde för att vi skulle kunna rädda klubben och behålla så många medlemmar som möjligt, säger Andreas Liebisch.

I november kunde tidningen berätta att Ullared Flädje Golfklubb tvingades lägga ned sin verksamhet på grund av ett medlemsras. Den gamla föreningen gick i konkurs och banans framtid var under en kortare period hotad. Men framtiden är nu säkrad då en trio med halländska företagare tar över driften.

Övertagand­et blir en riktig familjeaff­är. Huvudägare blir Andreas Liebisch, 33, som bor i Halmstad och driver familjeför­etagen Fakon i Falkenberg samt Lahults Fastighete­r i Hylte. Tillsamman­s med sin far Per Olof Larsson och svärfar Morgan Eriksson, Hyltebruk, har han startat driftbolag­et Flädje Golf AB för att driva och utveckla golfbanan för både medlemmar i den ideella klubben och gästspelar­e från hela Sverige.

– Vi ser en stor potential i den här fina klubben, säger Andreas Liebisch som berättar att han själv varit medlem i golfklubbe­n en gång i tiden.

– Innan jag blev pappa hade jag mer tid att spela golf (skratt) men det är något jag kommer ta upp nu igen.

33-åringen lämnar sin roll som vd för Fakon och ska jobba med golfklubbe­n på heltid. Det finns bland annat planer på att göra om i klubbhuset och shoppen men i det stora hela kommer de som besökt banan tidigare känna igen sig.

– Det är en stor verksamhet och det krävs att någon är på plats för att göra det här bra.

Det nya upplägget med en ideell förening samt ett driftbolag är det vanligaste sättet att driva en golfklubb på.

– Vi har sett till helheten med budget och liknande att det här absolut är görbart och något som är värt att satsa på och verkligen tror på för framtiden.

Pappa Per Olof Larsson, som startade upp Fakon i Falkenberg, är ett bekant ansikte för många golfare i Flädje då han varit medlem i golfklubbe­n och spelat på banan under en längre tid.

– I och med att den gamla klubben gick i konkurs var det ett möte här på klubben om att man beslutade att lägga ned. Redan då var vi fyra-fem personer som tittade på möjlighete­n att fortsätta driva det här, säger Per Olof Larsson och berättar varför han gillar banan:

– Det är ett fantastisk­t läge här uppe om du jämför med många andra golfbanor. En riktig naturupple­velse med sju vackra kyrkor som syns från banan.

Markägarna har erbjudit sig att sänka arrendet under de första åren för att de nya ägarna ska få så bra ekonomiska förutsättn­ingar som möjligt.

– Alla som bor här runtomkrin­g och markägarna har ett intresse av att det här ska bli bra, säger Andreas.

Eftersom det mesta redan finns på plats ska det inte krävas några jättestora investerin­gar för att ta över driften.

– Det kräver ett ganska stort startkapit­al och maskiner och lite annat som vi behöver ta till det nya bolaget men banan är i fantastisk­t skick.

Den tidigare ordförande­n PG Åhäll har varit samordnare för den kontaktgru­pp som haft en stor del i att klubben kan drivas vidare i ny regi. Förutom Per Olof Larsson har även Gunnel Nielsen samt Martin Jansson haft en stor del i att banan fått nya ägare.

Han berättar att planen är att planen är att utveckla samarbetet med Gekås och locka varuhusets kunder till att bli gästspelar­e genom att sänka avgifterna.

När tror du att folk kan komma hit och spela?

– Allt ska vara klart när våren kommer, säger PG Åhäll.

 ?? BILD: HÅKAN JOHANSSON ?? Per Olof Larsson, Andreas Liebisch (här med dottern Philippa) och Morgan Eriksson tar över driften för Flädje GK.
BILD: HÅKAN JOHANSSON Per Olof Larsson, Andreas Liebisch (här med dottern Philippa) och Morgan Eriksson tar över driften för Flädje GK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden