Hallandsposten

Isen sprack under Bjarne Pedersens skridskor

Tönnersjö: Mitt ute på sjön började isen knaka och spricka under Bjarne Pedersens skridskor. Han filmade händelsen och berättar nu om åkturen – och varför han inte var det minsta orolig.

- Johan Hammerby jh@hallandspo­sten.se 010-471 51 87 Webb-tv

När vintervädr­et väl kommer till Halland är det många som tycker om att ge sig ut på isarna och åka skridsko. En av dem är Bjarne Pedersen.

– Jag gillar vintern över huvud taget och vinterakti­viteter. Man får passa på när det går, även om det inte blir så jätteofta häromkring.

De senaste månaderna har vädret varierat, men på sistone har det varit inbjudande till åkturer. Bjarne ser dock alltid till att vara på den säkra sidan.

– Isen måste vara tio centimeter innan jag ger mig ut och åker skridsko. Jag har med mig yxa, borr eller liknande och hackar hål. Sedan ska man hålla sig borta från där man vet att isen kommer vara tunnare. Då känns det tryggt. Jag skulle definitivt inte ge mig ut om det har varit plusgrader.

Var någonstans han åker varierar lite och nu nyligen var han ute på Långesjön utanför Tönnersjö.

– Isen var ungefär 20 centimeter tjock – under. Det hade varit tö, så det hade regnat på isen och sedan fryst. Men jag tänkte att det nog skulle vara bra att åka på.

Ovanpå den tjocka isen låg ett litet lager vatten, och där ovanpå en halv centimeter ny is överst. Som man kan se på Bjarnes filmklipp så sprack det övre lagret av is medan han åkte.

– Det hade inte frusit ihop på alla ställen. Men det kändes rätt så spännande när det sprack upp på det sättet.

Vad tänkte du när du åkte där ute och sjön och det började knaka?

– Det som hände var att skridskon gick igenom den där halvcentim­etern is och då blev det tvärstopp. Då ramlade jag. Då insåg jag att man inte kunde se skillnad på de olika fälten, var det låg tunn is. Så långsamt som jag åkte i klippet, det var så långsamt man hade kunnat åka – annars skär du igenom och då ramlar du direkt. Så jag åkte och tänkte att det får bli lite kallare innan nästan skridskotu­r.

Var du orolig?

– Nej. Jag var helt säker på den isen. Det var mer att det blev en rätt rolig effekt på filmen, eftersom det ser ut som att man ska gå igenom. Men jag hade testat isen innan och var helt säker.

Se tv-inslag på hallandspo­sten.se

Bjarne Pedersen.

 ?? BILD: PRIVAT ??
BILD: PRIVAT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden