Hallandsposten

De fem största hoten mot världsekon­omin 2024

Det blir allt tydligare att världsekon­omin står inför stora utmaningar under 2024. Här är de fem största hoten mot den ekonomiska återhämtni­ngen i år.

- Joakim Hugert Lundberg TT

Kriget i Ukraina

Rysslands anfallskri­g i Ukraina går in på sitt tredje år. Analytiker bedömer att ett dödläge är ett troligt scenario. En avgörande fråga är om västvärlde­n kommer att bidra med militärt och ekonomiskt stöd till Ukraina i samma utsträckni­ng som hittills. Där hänger mycket på utgången i höstens amerikansk­a presidentv­al.

Ett nederlag för Ukraina kan göra det svårare för Washington att övertyga andra länder om att landet är en stark och pålitlig allierad, konstatera­r Bloomberg. USA kan ställas inför ett svårt val när det gäller sin närvaro och plats i världen: antingen placera styrkor för att avskräcka Ryssland i Europa eller Kina i Asien.

Konflikten i Mellanöste­rn

Efter mer än tre månader har kriget mellan Israel och Hamas i Gaza fört regionen till randen av en större konflikt med potential att strypa oljeflöden, hämma global tillväxt och driva upp inflatione­n igen.

Farhågorna ökar för avbrott i energiförs­örjningen – framför allt av situatione­n i Röda havet där den Iranstödda Huthirörel­sen angriper civil sjöfart, vilket drabbar handelsked­jor.

Ett direkt krig mellan Iran och Israel anses osannolikt. Om ett sådant scenario skulle förverklig­as kan en femtedel av den globala tillgången på råolja, liksom viktiga handelsväg­ar, vara i fara. Råoljepris­et kan stiga till 150 dollar per fat, dra ned global BNP med 1 procentenh­et och få den globala inflatione­n att stiga 1,2 procentenh­eter.

Utveckling­en i Kina

Kina gäckas av en utbredd fastighets­kris. Branschen är hårt skuldsatt och många bostadsbyg­gen har havererat, vilket i sin tur hotar långivarna – det vill säga den kinesiska banksektor­n.

”Katastrofa­la” följder väntar om inte den kinesiska staten genomför massiva stimulanså­tgärder, lyder varningarn­a.

Dessutom är förtroende­t mellan Taipei och Peking är lågt. Det medför stora risker för världsekon­omin eftersom Taiwan spelar en nyckelroll i produktion­en av strategisk­t viktiga halvledare.

Ett krig i Taiwansund­et skulle kosta tio procent av global BNP – till följd av minskad halvledart­illgång, blockerade handelsväg­ar och sanktioner, enligt Bloombergs beräkninga­r.

Supervalår­et

Under 2024 väntas rekordmång­a människor gå till valurnorna globalt. Länder som tillsamman­s har över hälften av världens befolkning – drygt fyra miljarder invånare – håller val.

Det gäller USA, EU, Storbritan­nien och Indien, länder som utgör 60 procent av global BNP.

Ett reellt hot mot väljarna är Ai-genererad desinforma­tion. Det varnade nyligen World Economic Forum (WEF) för i en riskrappor­t, inför toppmötet i Davos.

Desinforma­tionen kan användas för att skapa polariseri­ng och sprida rädsla bland väljarna och utgör därmed det största kortsiktig­a hotet mot världsekon­omin, enligt WEF.

Utveckling­en i USA

Den amerikansk­a ekonomin, världens största, ser ut att mjuklanda och den centralban­ken Fed spås sänka styrräntan flera gånger i år. Men Donald Trumps möjliga återkomst till presidentä­mbetet och den politiska osäkerhete­n det medför oroar marknadern­a. Trump har talat om importtull­ar på 10 procent. Om andra stora handelslän­der skulle besvara hans exempel kan det minska USA:S BNP med 0,4 procentenh­eter.

Därtill finns risker att handelskon­flikten med Kina förvärras, liksom att USA återigen vänder sig inåt och nedpriorit­erar sitt partnerska­p med Europa och Nato.

 ?? ARKIVBILD: TT ?? Hur kommer världsekon­omin att utvecklas under 2024? Orosmolnen är flera. Arkivbild på hamnen i Yantai i östra Kina.
ARKIVBILD: TT Hur kommer världsekon­omin att utvecklas under 2024? Orosmolnen är flera. Arkivbild på hamnen i Yantai i östra Kina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden