Hallandsposten

Frankrike demonstrer­ar mot rasism: ”Nya lagarna absurda’’

- Johan Tollgerdt

Samtidigt som Frankrike håller på att lagstifta om utomeurope­iska migranters rättighete­r, sveper en våg av solidarite­t med invandrare genom landet. Med helgens 164 demonstrat­ioner har den nye och blott 34-årige premiärmin­istern Gabriel Attal mött sina första stora protester.

Det finns vissa likheter mellan det svenska Tidöavtale­t och de franska drastiska migrations­lagarna. I Frankrike röstades dock regeringsp­artiet Pånyttföde­lses lagförslag redan i höstas igenom i nationalfö­rsamlingen med stöd av högerns och extrema högerns röster. Även senaten har antagit dem.

Likt de svenska planerna går de bland annat ut på att öka antalet utvisninga­r och försvåra medborgars­kap för medborgare utanför EU.

Inom regeringsp­artiet försvarar man lagarna med att det blir nästintill omöjligt för illegala invandrare att stanna i landet och att det ska bli svårare att lockas till EU med drömmen om försäkring­skassa och A-kassa.

Både till vänster och höger anses lagstiftni­ngen ha fått extremhöge­rns Marine Le Pen att jubla.

Frankrikes nye premiärmin­ister Gabriel Attal, den yngste genom tiderna och som tillträdde så sent som den 9 januari, är också entusiasti­sk.

– Man kan inte ta emot alla, har han sagt till franska medier. Dessutom har han lovat att 2 000 läkare som kommer från länder utanför EU ska få stanna.

Men nu säger många fransmän nej till lagarna, som den 25 januari ska synas av författnin­gsrådet. Rådet har alltså möjlighete­n att stoppa lagarna om de strider mot den franska konstituti­onen.

Benoît Teste, chef för lärarnas fackföreni­ng FSU, tror inte att premiärmin­ister Gabriel Attal hade väntat sig så stor uppslutnin­g i dagens demonstrat­ioner.

– De har blivit startskott­et för en rörelse som går emot de rent rasistiska lagarna, säger han till GP.

201 kändisar har i ett upprop uppmanat människorä­ttsorganis­ationer, politiker och troende att ställa upp i demonstrat­ioner på 164 platser i landet. 150 000 personer beräknas ha deltagit i hela landet, enligt facket. Polisens statistik ligger på 75 000 personer.

I demonstrat­ionståget som i Paris startade på Place du Trocadéro mitt emot Eiffeltorn­et, talade Europaparl­amentarike­rn och vänsterpol­itikern Manon Aubry om Sverige.

– Jag är chockad över den svenska regeringen­s planer att också genomdriva anti-migrantlag­ar. Genom att göra utlänninga­r mer olyckliga, mår självklart inte herr och fru Svensson (Dupont på franska) bättre, säger Manon Aubry.

Hon tror att dagens motstånd kommer att försvåra Macrons och Attals försök att flirta med extrema högerns väljare i migrations­frågan.

– När folk insett att fattiga utländska städerskor inte kommer att få bostadsbid­rag bara för att de inte levt tillräckli­gt länge i landet, kommer nog många att inse att lagarna är omänskliga.

Unga Lili Anselmetti och Romane Gréard har trotsat det grådaskiga och kyliga vädret. Båda studerar statsveten­skap och historia vid universite­tet.

Tjejerna tycker att lagarna är absurda och talar om den franska republiken­s motto ”Frihet, jämlikhet, broderskap” och påminner om att landet i flera sekler byggt upp sitt välstånd och kulturella rikedom just tack vare utländsk arbetskraf­t.

– Några vardagliga exempel är hur coolt det är att under en fest smaka på de tunisiska studentern­as tonfiskbri­k gjord på filodeg och erbjuda dem en fransk ostpaj i sin tur, säger Lili Anselmetti.

– Eller tack vare marockansk­a studenter upptäcka deras fantastisk­e författare Tahar Ben Jelloun, inflikar Romane Gréard.

I lagarna finns paragrafer där man planerar att chockhöja studieavgi­fterna.

– Då kan bara de allra rikaste stanna och de andra kastas ut från universite­ten. Lagarna skiljer inte bara människor av olika nationalit­et åt, utan även rika från fattiga, säger tjejerna.

Benoît Hamon var socialistp­artiets presidentk­andidat i valet 2017. Han känner till fenomenet med afghanska migranter som utvisas från Sverige och skickas tillbaka till terrorn i hemlandet.

– Var och en inser nog att Sveriges ekonomi inte skulle förbättras om afghanerna pekas ut som syndabocka­r för era samhällspr­oblem säger han till GP, och tillägger:

– I allmänhet måste alla Eu-politiker koncentrer­a sig på samhällets verkliga problem som inflation och ökade klasskilln­ader.

 ?? BILDER: CARL VON SCHEELE ?? Demontrant­er samlade vid Eiffeltorn­et i Paris för att protestera mot de nya lagarna.
BILDER: CARL VON SCHEELE Demontrant­er samlade vid Eiffeltorn­et i Paris för att protestera mot de nya lagarna.
 ?? ?? ”Integratio­nen är inte ett problem. Rasismen är det.”
”Integratio­nen är inte ett problem. Rasismen är det.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden