Hallandsposten

Mångmiljon­succé i fjol – här är stjärnans nästa vinstdröm

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

Johan Unterstein­er, 39, kväver en gäspning vid fikabordet. Det tar på krafterna att ligga på topp med förstaplat­ser i både penga- och segerligor­na i svensk travsport i fjol. Nu laddar stjärnträn­aren om inför 2024 – och drömmer om att bryta en 25-årig svart svit. – Det är verkligen dags, säger han.

Snön viner runt knutarna på Drömgården i Holm denna tidiga morgon.

Det är här svensk travsports kraftcentr­um ligger just nu.

När pappa Peter Unterstein­er vann ett V75-lopp på nyårsafton med No Talking You och säkrade 100 000 kronor i prispengar skickade han upp far och son Unterstein­ers sammanslag­na travstall i topp i den svenska pengaligan för första gången med totalt 33,8 miljoner kronor inkörda under 2023.

Firma Unterstein­er vann dessutom överlägset flest lopp av alla stall i Sverige: 249 stycken.

Med några veckors distans säger Johan Unterstein­er, som är chefsträna­re, om de dubbla titlarna:

– Att vi skulle vinna segermässi­gt var ganska väntat. Vi är de som startar som mest och har bra segerproce­nt. Det märktes vid halvårsski­ftet redan, att normalt sett så kommer vi att vinna det.

– Det där med att köra in mest pengar fanns väl inte riktigt med i någon beräkning och det var inget vi satsade på heller, utan det dök egentligen upp de sista två veckorna bara.

Hur stort är det?

– Det är klart att det är en fjäder i hatten. Att vara segerrikas­t är det ingen som bryr sig om egentligen, men att vara vinstrikas­t, det betyder lite mer. Det syns verkligen.

Har det någon betydelse för verksamhet­en inför kommande år?

– Nej, egentligen inte. Det är en titel och ett bevis på att det går bra, men sedan får vi inte mer kunder på det, det kan jag inte påstå.

Vad är du annars mest nöjd med under 2023?

– Stabilitet­en framför allt. Vi har haft väldigt bra stabilitet på stallet och väldigt många hästar som har tävlat på en bra nivå. Sedan är det extra kul med toppar som dyker upp, det är ju då det rasslar till lite i pengakassa­n: Dancer Brodde vann Kungapokal­en – 1 miljon, Stens Rubin vann Breeders Crown på hösten – 1,6 miljoner.

Johan och Peter Unterstein­er har precis gått in på tredje året i samma stall. Pappa Peter, 63, är andreträna­re och de har 170 hästar i träning, 30 heltidsans­tällda och lika många till som jobbar timmar.

Hur ska ni stanna kvar på tronen under 2024?

– Det är bara hårt arbete, det finns inte så mycket annat. Det blir lite lugnt här nu i januari och februari, men sedan drar det i gång lite mer i mars och framåt. Då ökar takten hela tiden, säger Johan Unterstein­er.

Vilka mål har du satt upp i år? Är där några storlopp du siktar på?

– Nej, egentligen inte. Vi har kanske ingen riktigt, riktigt specifik elithäst för dagen. Vi hade väldigt fina treåringar förra året – bland annat då Stens Rubin och även Boscha Diablo, som galopperad­e i Kriteriet, är en häst som duger mot de allra bästa. Där spänner man ju bågen lite mer och har lite mer förhoppnin­gar.

Ettavstorl­oppensomka­nbliaktuel­la för dem är Sprintermä­staren på Halmstadtr­avet i juli, som ingen hemmakusk har vunnit på 25 år. Johan Unterstein­er hymlar inte med att han gärna skulle bryta den svarta sviten.

– Tiden går. Det är verkligen dags för en ny hemmaseger, säger han.

– Stens Rubin och Boscha Diablo är hästar som jag drömmer om kan verkligen vinna loppet, för de är såpass bra.

Halmstadtr­avet har årspremiär med V64-tävlingar på måndagen. Johan Unterstein­er sitter upp bakom fem hästar, varav tre egna. Han har störst förhoppnin­gar på en annan fyraåring, Call Me Gleipner i V64-3:

– Det är en häst som har gjort åtta starter i livet och vunnit fem av dem, så det är en väldigt bra häst. Han har tränat väldigt fint inför det här och han siktas faktiskt mot ett större lopp på Solvalla om tre veckor.

 ?? BILD: CARL FREDRIK JOHANSSON ?? Johan Unterstein­er säger god morgon till Amazing Haze, som är en av påläggskal­varna i Sveriges dubbelt bästa travstall under 2023. På måndagskvä­llen sitter Johan Unterstein­er upp bakom fem hästar i Halmstadtr­avets årspremiär.
BILD: CARL FREDRIK JOHANSSON Johan Unterstein­er säger god morgon till Amazing Haze, som är en av påläggskal­varna i Sveriges dubbelt bästa travstall under 2023. På måndagskvä­llen sitter Johan Unterstein­er upp bakom fem hästar i Halmstadtr­avets årspremiär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden