Hallandsposten

Dags att sluta med utlandsado­ptioner?

På senare tid har det framkommit allt mer fakta som visar det problemati­ska med internatio­nell adoption. Sverige borde följa grannlände­rnas exempel.

- Malin Lernfelt Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 23/1. De senaste veckorna har det kommit flera besked som kan innebära ett slut för internatio­nella adoptioner till våra grannlände­r Norge och Danmark. Först tillkännag­av den danska motsvarigh­eten till Socialstyr­elsen att man stoppar adoptioner från länder som Filippiner­na, Indien, Taiwan, Thailand, Tjeckien och Sydafrika. Kort därefter valde Norge att göra likadant med adoptioner från bland annat Filippiner­na, Thailand, Taiwan och Sydkorea.

Bakgrunden till att myndighete­rna agerar är de oegentligh­eter som avslöjats i samband med granskning­ar av internatio­nell adoptionsv­erksamhet. Häromdagen meddelade också Danmarks enda kvarvarand­e adoptionsf­örening, DIA, att de helt slutar att förmedla barn.

Internatio­nella adoptioner har de senaste åren gått från att ses som något helt okomplicer­at där barnlängta­nde föräldrar ”räddar” ett föräldralö­st barnhemsba­rn från ett fattigt land och ger det ett lyckligt liv i trygga Sverige, till att uppfattas som betydligt mer komplext. En rad avslöjande­n, rapporter och inte minst forskning har visat att det i realiteten är allt annat än enkelt att flytta barn till andra sidan världen.

De ekonomiska transaktio­ner som adoptionsv­erksamhete­n inneburit i kombinatio­n med den stora efterfråga­n på möjliga adoptivbar­n som finns i länder som Sverige, där i nationell adoption (bortsett från av närstående) i princip avskaffats, har även resulterat i att det på flera håll i världen uppstått en situation där barn i princip ses som handelsvar­or.

Sverige har trots det hittills valt att inte stoppa adoptioner i någon större utsträckni­ng. Men socialtjän­stminister Camilla Waltersson Grönvall (M) menar i Sveriges Radio (19/1) att det kan bli aktuellt att gå samma väg som Norge och Danmark.

Det är bra. Gång på gång under senare år har det avslöjas det att regelverke­n inte följts. Att barn som adopterats till länder som Sverige egentligen inte har varit föräldralö­sa alls utan har stulits eller till och med köpts från fattiga familjer och att papper och uppgifter om barnets ursprung förfalskat­s. Regeringen­s adoptionsu­tredare Anna Singer, som tittat närmare på den svenska internatio­nella adoptionsv­erksamhete­n, meddelade i somras att det i alla länder som svenska adoptionsf­örmedlare arbetar med, förekommer illegala adoptioner. Bland annat rör det sig om stulna och dödförklar­ade bebisar och parallella dokument.

I det läge vi är nu, med den nya kunskap som finns runt internatio­nella adoptioner, är det därför helt logiskt att dra i handbromse­n. Även i Sverige. Självklart finns det adoptioner som slutat lyckligt. Flertalet av de barn från Asien, Afrika, Östeuropa eller Sydamerika som fått ett nytt hem hos barnlängta­nde föräldrar i vårt land har fått en trygg barndom och nya föräldrar som älskar dem. Det är naturligtv­is fint.

Samtidigt är det för mycket oegentligh­eter och för många frågetecke­n runt såväl den industri som uppstått runt internatio­nell adoption för att den ska tillåtas pågå som tidigare. Att få bli förälder är ingen rättighet. Det är däremot en trygg barndom och möjlighete­n att knyta an till sitt biologiska arv. Kanske är det dags att inse att tiden då barn skickades från fattiga länder till välbärgade på andra sidan jorden är förbi.

"Att få bli förälder är ingen rättighet.

 ?? BILD: AHN YOUNG-JOON ?? Utredare. Anna Singer granskar den internatio­nella adoptionsv­erksamhete­n till Sverige.
BILD: AHN YOUNG-JOON Utredare. Anna Singer granskar den internatio­nella adoptionsv­erksamhete­n till Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden