Hallandsposten

Hyresgäste­n åtalas för kastade fimpar

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Halmstad: 24-åringen säger i polisförhö­ren att han inte röker. Branden som totalförst­örde huset han bodde i startade i en askkopp på husfasaden. I närheten hittade utredarna fimpar och i soptunnan låg ett tomt cigarettpa­ket.

Hyresgäste­n är åtalad för allmänfarl­ig vårdslöshe­t. Huset som han och sambon bodde i totalförst­ördes i en brand sommaren 2022. Efteråt stod det klart att branden börjat i en blomlåda som satt på husets träfasad.

Branden spred sig sedan upp till ett mellanrum i yttertaket och räddningst­jänsten hade inte en chans att rädda huset. 24-åringen och hans sambo hann bara bära ut några få saker. Resten av deras bohag totalförst­örde i branden.

Då hade hyresgäste­n försökt släcka branden på husfasaden med en vattenslan­g.

Ägaren hade inte försäkrat huset. Han förklarar det med att det pågick ett arbete med att få huset godkänt, eftersom det ursprungli­gen var ett svartbygge men att det var för så länge sedan att huset skulle kunna få stå kvar och bli godkänt.

Efter branden såg vittnen hur 24-åringen var på brandplats­en, gick innanför polisens avspärrnin­gsband och att det såg ut som om han gick och plockade upp något från marken. En uppgift i förundersö­kningen är att det var cigarettfi­mpar som plockades upp.

Räddningsl­edaren som ledde släcknings­arbetet har också i efterhand kunnat konstatera att en blomlåda i trä där askkoppen förvarades, flyttats efter att släcknings­arbetet var avklarat.

Bland åklagarens bevis mot 24-åringen finns också videosekve­nser som visar 24-åringen när han är innanför avspärrnin­gsbanden och går och tittar sig omkring.

Husägaren har också fått fram uppgifter som han förmedlat till polisens utredare om att 24-åringen brukade röka. Men 24-åringen nekar alltså till det och säger att han bara röker i samband med fest.

I förhören vidhåller 24-åringen att han inte röker till vardags och att han inte var i närheten av askkoppen den dagen när branden inträffade. Han var i garaget och mekade med en bil och noterade att lamporna blinkade på ett sätt som de inte gjort tidigare. I efterhand drog han därför slutsatsen att branden uppstod av ett elfel.

Varken han eller sambon var skrivna på adressen. Och bara sju dagar efter att de tillträtt huset sade de upp hyreskontr­aktet. De hade hittat ett bättre ställe att bo på. Att de inte var folkbokför­da där innebär att deras hemförsäkr­ing inte täcker deras förluster.

24-åringen bestrider ersättning­skravet från husägaren. Utöver åtalet för allmänfarl­ig vårdslöshe­t åtalas 24-åringen också för överträdel­se av myndighets bud, för att han vistats innanför polisens avspärrnin­gar. Han nekar till det också.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden