Hallandsposten

Kraftigt regn sköljer bort snön i Halland

Halland: Snön har redan bytts mot slaskig sörja men snart är även det ett minne blott när regnet sköljer bort det sista spåret av vintern. Måndagens regn gav försmak på nästa rejäla regnområde som drar in över västkusten på onsdag.

- Julia Paulsson jupa@hallandspo­sten.se 010-471 51 32

– Det kommer att dröja ett tag innan det blir vinterlikt i Halland igen, konstatera­r Viktor Bergman, meteorolog på SMHI.

Måndagens väder med mycket regn och milda temperatur­er håller i sig, så långt ögat når i väderprogn­osen. SMHI hade inför måndagen utfärdat en varning om stora regnmängde­r för framför allt norra Halland, men även delvis över Hylte kommun.

Det rapportera­des på morgonen om vattenfyll­da källare och översvämma­de vägar. Det är inte bara regnets fel, utan beror också på att stora mängder snö håller på att smälta men inte har någonstans att ta vägen.

Nästa regnskur är sällan långt bort. Redan på onsdagen väntas ett större regnområde dra in över västkusten igen, enligt SMHI:S prognos.

– Då är det ganska stora mängder som faller, upp mot 20 millimeter, säger Viktor Bergman. Riskerar det att bli besvärligt mycket regn igen?

– Det kan vara vissa vattendrag som då kommer upp i höga flödesnivå­er. Än har det inte lagts ut några varningar för detta, men det kan eventuellt bli något sådant.

Hela den kommande veckan ser ut att präglas av mer eller mindre nederbörd och milda temperatur­er, möjligtvis minusgrade­r på nattetid. På vissa håll kan regnet bli snöblandat men det är inte troligt att landskapet blir vitt av snö igen på ett tag. Temperatur­en kommer i veckan ligga på runt fem plusgrader på dagtid.

Men även utan snö är det fortsatt vinter.

– Det kan variera väldigt mycket från säsong till säsong men i genomsnitt är februari en av de kalllare vintermåna­derna i södra Sverige. Just nu pekar det på fortsatt milt i början av februari, men vad som händer sen vet vi inte än, säger Viktor Bergman.

 ?? BILD: JOHAN NILSSON/TT ?? Måndagens väder är en försmak på vad som komma skall i veckan.
BILD: JOHAN NILSSON/TT Måndagens väder är en försmak på vad som komma skall i veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden