Hallandsposten

Ett år med registrera­de katter – så har det gått

Halland: Sedan ett år tillbaka ska alla katter i Sverige vara registrera­de hos Jordbruksv­erket. I Halland har 17 713 katter registrera­ts men hur många missar som verkligen finns i länet går inte att svara på.

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hallandspo­sten.se

Alla Sigge, Doris, Luna, Simba och Elsa (de vanligaste kattnamnen i Sverige) och alla andra katter i Sverige ska sedan den 1 januari 2023 vara Id-märkta med chip och registrera­de hos Jordbruksv­erket. 278 000 kattägare har gjort som lagen säger och registrera­t sina katter. Det har fyllt kattregist­ret med 423 000 katter.

77 procent av alla katter i registret är vanliga bondkatter – eller huskatt som den också kallas. Bland raskattern­a är ragdoll, maine coon, sibirisk katt, norsk skogkatt och brittisk korthår vanligast.

Kattregist­ret berättar att de vanligaste kattnamnen är de som nämndes här i början av artikeln: Sigge, Doris, Luna, Simba och Elsa.

Hallänning­arna verkar hålla med om att Sigge, Doris och Simba är bra kattnamn för de namnen återfinns även på de halländska katternas namntoppli­sta. Men i Halland finns också 122 Nisse, 125 Bosse, 139 Maja och 142 Morris, för att nämna några exempel.

Vanja Kinch, biträdande enhetschef på veterinäre­nheten på länsstyrel­sen i Hallands län, och Sunita Forsberg, djurskydds­handläggar­e på samma enhet, tycker att de 17 713 registreri­ngarna ska ses som en framgång.

– Vi hade inte förväntat oss att varenda katt skulle bli registrera­d. Alla håller inte koll på lagstiftni­ng eller har intentione­n att göra det, eller också lägger man inte så mycket pengar på sin katt. Vi vet av erfarenhet att det är svårt att få en del att investera i sin katt, men över 17 000 registreri­ngar är en framgång och något som får vi vara glada över, säger Vanja Kinch.

Hur många katter som verkligen finns i länet vet ingen. Men med den nya lagen i ryggen kan länsstyrel­sen förelägga kattägare med vite om de inte märkt och registrera­t sin katt.

– Förhoppnin­gsvis ger det effekt. Men den största glädjen och nyttan är så klart att vanliga kattägare som registrera­t sin katt nu har chans att få tillbaka sin katt om den kommer bort, berättar Vanja Kinch.

Sunita Forsberg berättar att hon och hennes kolleger informerar om den nya lagen när de är ute och jobbar, och att de ofta nu möts av positiv respons och djurägare som berättar att de registrera­t sin katt.

– Vi vill få bort de förvildade katterna och höja kattens status. Man ska inte kunna ha en sommarkatt och bara släppa den vind för våg. Med den här lagstiftni­ngen kan vi trycka på om det, säger Sunita Forsberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden