Hallandsposten

Björn Alvengrip tvingas lämna sin vd-post på hamnbolage­t

Halland: Björn Alvengrip som har varit vd för Hallands Hamnar AB sedan 2013 tvingas lämna sitt uppdrag. Ledningen uppger att man vill se ett annat ledarskap. Alvengrips ersättning blir 18 månadslöne­r, vilket motsvarar över 2,3 miljoner kronor.

- Cecilia Welin Robert Lundberg

Under måndagen meddelade Hallands Hamnar – ett bolag som Halmstads kommun samäger med Varbergs kommun – att Björn Alvengrip lämnar som vd. Styrelsen anser att det är dags för ett nytt ledarskap.

– En enig styrelse har fattat beslutet att vi behöver ett nytt ledarskap. Hallands hamnar är i en stor utveckling­sprocess och då är det naturligt med ett nytt ledarskap, säger Johan Sigurdsson (M), styrelseor­dförande i bolaget.

Är det samarbetet mellan dig och Björn som inte har fungerat?

– Jag kan bara konstatera att det är ett beslut som vi i styrelsen tagit gemensamt. I övrigt har jag ingen kommentar till det, säger han.

HP kunde i fjol berätta att Björn Alvengrip, som fyller 65 år om några månader, med sina 131 620 kronor i månaden var den bäst betalda vd:n bland kommunens bolag. Han berättade i intervjun att han tyckte att han hade ”världens roligaste jobb”, ett jobb som han alltså nu måste lämna.

Björn Alvengrip säger att han förstår beslutet.

– Det är uppenbart att ledningen inte har haft förtroende för det arbete som jag gjort den sista tiden, säger han.

Han tillägger att han känner stolthet för det jobb han och hans ledningsgr­upp genomfört under hans tid som vd.

– Vi har genomfört en investerin­g på en miljard i Varberg och det arbetet är nästan klart och då kommer Varberg vara norra Europas främsta skogshamn. Jag kan bara konstatera att det arbete vi gjort har hållit budget och blivit klart i utsatt tid, säger han.

Björn Alvengrip lämnar sitt uppdrag med en ersättning på 18 månadslöne­r vilket enligt pressmedde­landet är enligt anställnin­gsavtalet. Det innebär att han får med sig cirka 2,37 miljoner kronor.

Carl-henrik Hägg, vice vd, blir tillförord­nad vd och rekryterin­g av ny vd inleds inom kort.

Björn Alvengrip, som är bosatt i skånska Laröd, har varit vd i kommunalt

ARKIVBILD: HP

bolag sedan 1998. Innan han kom till Halmstad 2010 var han vd för Karlshamns hamn.

Han började i hamnen i Halmstad 2010 och utsågs till vd för Hallands Hamnar när bolaget bildades 2013.

 ?? ?? Björn Alvengrip tvingas bort från posten som vd för Hallands Hamnar.
Björn Alvengrip tvingas bort från posten som vd för Hallands Hamnar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden