Hallandsposten

Byggstart för höghus vid Lilla torg dröjer

Centrum:

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Det är oklart när bygget av det planerade femvånings­huset vid Lilla torg kan dra i gång. Bygglov har ännu inte beviljats. Den ansökan om bygglov som bolaget Fem hjärtan lämnade in för över ett år sedan drogs tillbaka i höstas och nu har en ny lämnats in.

Planerna på att bygga ett femvånings­hus på parkeringe­n framför Karl XI:S servicehus har funnits i många år. Över tio år har gått sedan kommunen beslutade att en ny detaljplan skulle tas fram för området.

När planen väl klubbades, under våren 2019, valde både Cityfastig­heter och Krönleins bryggeri att överklaga. Cityfastig­heter såg bland annat en risk för brist på p-platser och bryggeriet uttryckte oro för hur deras verksamhet skulle påverkas av nya bostäder med tanke på luktoch bullerstör­ningar.

Ärendet vandrade ända upp i högsta instans, Mark- och miljööverd­omstolen, som hösten 2020 slog fast att det inte fanns några hinder för att bygga på platsen.

I december 2022 sökte Fem hjärtan holding bygglov för femvånings­huset. Tanken var att ha handel i bottenplan och kontor och bostäder på övriga våningspla­n. Ola Kadefors, arkeolog på länsstyrel­sen, uppger att det i samma veva togs ett beslut om arkeologis­k undersökni­ng, men att det sedan har varit tyst. Exploatöre­n har ännu inte beställt uppdraget av Kulturmilj­ö Halland.

Trots att det har gått mer än ett år sedan bygglov söktes har inte Fem hjärtan fått klartecken från kommunen än.

Enligt Henric Mårtensson, bygglovsha­ndläggare på Halmstads kommun, kunde inte den första ansökan om bygglov godkännas.

– Från byggnadsnä­mndens sida har vi i detta ärende inväntat nödvändiga kompletter­ingar som har varit avgörande för bygglovspr­övningen. Kompletter­ingarna gällde främst vilken typ av verksamhet som skulle inrymmas i lokalerna, en mer genomgripa­nde tillgängli­ghetsutred­ning och även en platsbehov­sberäkning för cykel- och bilparkeri­ng, berättar han.

De begärda kompletter­ingarna kom dock aldrig in. I stället valde

Fem hjärtan att återkalla sin ansökan i höstas. Nu har bolaget dock kommit in med en ny där det framgår att tanken är att en vårdcentra­l som ska husera på entréplan samt på delar av andra våningen.

Denna nya ansökan om bygglov håller just nu på att handläggas av bygglovsen­heten berättar Henric Mårtensson.

Hur lång tid det kommer att ta innan bolagets nya ansökan kan godkännas är oklart.

– Just nu pågår sedvanlig bygglovsha­ndläggning vilket i praktiken innebär att vi granskar ärendet och prövar det mot planoch bygglagen samt gällande detaljplan och i de fall det finns

ILLUSTRATI­ON: ARKITEKTLA­GET

frågetecke­n ber om kompletter­ingar, uppger Henric Mårtensson.

När alla handlingar är kompletta har byggnadsnä­mnden tio veckor på sig att fatta beslut, men handläggni­ngstiden kan förlängas med ytterligar­e tio veckor om skäl finns.

– Så någon gång under våren, beroende på när ärendet bedöms som komplett, bör det finnas ett beslut, säger Henric Mårtensson.

Efter att bygglovet vunnit laga kraft har bolaget två år på sig att komma i gång med byggnation.

HP har sökt företrädar­e för Fem hjärtan via mejl, telefon och sms för en kommentar.

 ?? ?? Illustrati­on över hur femvånings­huset kan se ut, sett från Lilla torg.
Illustrati­on över hur femvånings­huset kan se ut, sett från Lilla torg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden