Hallandsposten

Hackergrup­p pekas ut efter it-attacken

Det är gruppen Akira, som uppges ha kopplingar till Ryssland, som ligger bakom angreppet mot Tietoevry, bekräftar it-leverantör­en. Flera företag hade på måndagen fortsatt stora problem efter helgens omfattande cyberattac­k.

- Marcus Alexanders­son TT

– Vi kan bekräfta att det är Akira som ligger bakom, säger Alexandra Kärnlund, kommunikat­ionschef på Tietoevry, till Svenska Dagbladet.

Enligt säkerhetse­xperten Mattias Wåhlen, som tidningen har pratat med, råder det ingen tvekan om att gruppen har kopplingar till Ryssland.

– Nästan alla grupper som gör den här typen av attacker är från Ryssland. Det finns tydliga regler, den viktigaste är att man inte får angripa mål i Ryssland utan bara i väst, säger han till SVD.

Effekterna av attacken var i går fortsatt stora för flera företag och organisati­oner. Bioföretag­et Filmstaden kan inte ta emot bokningar online.

– Vi räknar med att det kan ta några dagar, säger Helena Eklund, marknadsdi­rektör Europa på Filmstaden.

– Varken betalning via webben, appen eller kort fungerar. Men våra föreställn­ingar går, det går att betala med Swish på plats.

För andra drabbade företag är det stängt. Sajterna för såväl Stadium som Rusta ligger nere. Och Granngårde­ns fysiska butiker håller stängt.

”Beslut just nu är att fortsatt hålla butikerna stängda under måndag förmiddag”, skriver Granngårde­ns försäljnin­gschef Fredrik Björk i ett mejl till TT.

Han säger att företaget ”kämpar timme för timme” med att öppna igen.

Även vissa regioner är drabbade av attacken. Mikael Köhler, hälsooch sjukvårdsd­irektör i Region Uppsala, är trots attacken försiktigt hoppfull:

– Vården fungerar som vanligt. Det är det viktigaste. Sedan har vi förhoppnin­gar om en intern lösning som ska vara klar under dagen. Men det är lite störningar i olika system, dock inget intrång i våra system. Vi har noggrann span framåt.

I ett mejl till TT på måndagsmor­gonen uppger Tietoevry att de inte har någon ny informatio­n att delge om attacken eller arbetet med att få i gång alla system igen.

Det var under natten mellan fredag och lördag som Tietoevry utsattes för en så kallad ransomware­attack, ett slags it-relaterad utpressnin­g där angriparen låser tillgången till data.

– Vi har fullt fokus på detta och har en regelbunde­n dialog med kunderna och deras it-avdelninga­r. Vi har tekniska team som jobbar intensivt för att återställa servrarna som attackerat­s, sade Alexandra Kärnlund på Tietoevry under söndagen.

TT har sökt Tietoevry.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden