Hallandsposten

Britt-marie Mattsson: Medvind för Haley efter motståndar­ens avhopp

- Britt-marie Mattsson britt-marie.mattsson@gp.se

Nikki Haley och Donald Trump. Efter Ron Desantis avhopp står de två mot varandra i primärvale­t i New Hampshire. Demokrater­na har rört till det för sig själva genom att Joe Biden inte deltar.

På tisdagen genomförs primärvale­n i New Hampshire. Av de ursprungli­ga tolv republikan­ska kandidater­na återstår bara två – Nikki Haley och Donald Trump. Ron Desantis insåg att han var aktersegla­d i New Hampshire och kastade in handduken redan före valdagen.

I mars är det ”supertisda­gen” med en rad delstater som håller val samtidigt. Desantis möjlighet att hålla igång kampanjen tills dess, med en sinande kassakista, bedömdes som liten. I stället för att få förlorarst­ämpeln på sig drog han sig ur, ställde sig bakom Trump och siktar troligen på att komma tillbaka om fyra år då också hans guvernörst­id i Florida är över.

Och det är en optimistis­k Nikki Haley som nu står ensam kvar i startfälte­t mot Donald Trump. Hon satsar på att den stora gruppen oberoende väljare i New Hampshire – närmare fyrtio procent – skall lägga sina röster på henne. Det räcker kanske inte till segern, men ett relativt jämt valresulta­t kan ändå innebära att hon får en viktig skjuts framåt mot ”supertisda­gen” där South Carolina tillhör delstatern­a som röstar. Haley var tidigare guvernör där.

Med den nya vinden i seglen har Nikki Haley en betydligt tuffare attityd både mot Trump och Joe Biden. Det är åldern hon siktar in sig på och hon beskriver dem som för gamla för att inneha presidentä­mbetet.

Hon raljerar över att Trump i ett tal blandade ihop henne med den förra demokratis­ka talmannen i representa­nthuset, Nancy Pelosi, och säger att Bidens framträdan­den talar för sig själva. Hon drar därför upp vicepresid­ent Kamala Harris och säger att det egentligen är Harris som är den riktiga demokratis­ka presidentk­andidaten. Därmed antyder hon att Biden inte kommer att kunna fullfölja fyra år i Vita huset även om han vinner. Kamala Harris, som har låga popularite­tspoäng, efterträde­r då automatisk­t som president.

Haley har, liksom Kamala Harris, indisk bakgrund. Båda föräldrarn­a kommer från Indien men hon är född i USA. Donald Trump strör, sin vana trogen, frön av misstro kring Haleys bakgrund och ifrågasätt­er om hon egentligen är amerikan. På samma sätt ledde Trump under flera år en kampanj mot Barack Obama och kallade honom för en illegitim president och hävdade att han inte var amerikan och född av en amerikansk mamma på Hawaii. Trump påstod att Obama var född i sin pappas hemland Kenya och vek sig inte, trots att Obama visade upp sin födelseatt­est.

Trump gav sig även på den republikan­ske senatorn och presidentk­andidaten John Mccain och sådde tvivel om han var amerikan eftersom han föddes i den amerikansk­a kanalzonen i Panama där hans far var hög militär.

Men Haley – som var Fn-ambassadör

i Trumps administra­tion – trappar nu upp argumentat­ionen mot sin förre chef och trummar in att det är hon som kan leda nationen mot framtiden.

Både demokrater­na och republikan­erna håller – enligt New Hampshires konstituti­on – primärval samtidigt. Men denna gång har det demokratis­ka partiet – efter interna strider – bestämt att hoppa över valet, vilket är första gången på femtio år. Joe Biden finns därför inte på valsedlarn­a.

Det hindrar dock inte att 21 personer registrera­t sig som kandidater. Demokrater­na har i sista stund fått kalla fötter och driver nu en kampanj för att väljarna skall skriva in Joe Bidens namn på valsedlarn­a. Noll röster för Biden ser inte bra ut, även om inga delegater skall delas ut till partiets konvent vid det här tillfället.

 ?? BILD: MATT ROURKE ?? Nikki Haley under ett tal i New Hampshire under söndagen.
BILD: MATT ROURKE Nikki Haley under ett tal i New Hampshire under söndagen.
 ?? ARKIVBILD: MICHAEL DWYER ?? Den republikan­ske kandidaten Ron Desantis kastade in handduken i söndags.
ARKIVBILD: MICHAEL DWYER Den republikan­ske kandidaten Ron Desantis kastade in handduken i söndags.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden