Hallandsposten

Ingvar Bjerrefors älskar att resa – har åkt på 50 gruppresor själv

- Ulrika Karlsson ulrika.karlsson@gp.se

Att resa ensam kan vara läskigt och pinsamt. Det tycker inte pensionäre­n Ingvar Bjerrefors som åkt på cirka 50 gruppresor själv, något han tycker andra ensamma också ska göra, om de blir ensamma som han blev för några år sen när han fru gick bort. – Man kan ju inte sitta hemma, det blir ju inget bättre av.

Den pensionera­de kommissari­en Ingvar Bjerrefors, 76 år, har alltid älskat att resa och har besökt 67 länder genom åren. Han och hans fru Ingela reste mycket tillsamman­s och bilade ofta till Österrike och Schweiz.

Men när hon gick bort 2013 gjorde han ett kort uppehåll i sitt resande innan han började igen – på egen hand. Första resan gick till Sydafrika. Sedan blev det bland annat Japan, Kina, Thailand och Vietnam. I maj varje år åker han alltid till norra Tyskland för att äta sparris.

– Man kan ju inte sitta hemma, det blir ju inget bättre av, hur tråkigt det som händer än är. Blir man själv, åk ut och res – om man har möjlighet. Det är ju inget att tveka på. För då träffar man ju dessutom sådana som har varit i samma situation som man själv, säger Ingvar Bjerrefors.

Totalt har han gjort ett femtiotal resor själv, alltid gruppresor arrangerad­e av Göteborgsf­öretaget Rolfs Flyg & Buss som har ett schema fullt med aktivitete­r.

– Det är jag noggrann med, jag vill inte bli sittande på ett hotellrum. Och någon badsemeste­r gillar jag inte, utan jag vill ha aktivitete­r varje dag.

Många tycker det är läskigt eller lite pinsamt att resa själva, men Ingvar har inga problem med det. När man reser i grupp är man aldrig själv – om man inte vill. Och det finns oftast andra som reser själva. En del galanta damer har han mött på sina resor, det är ju inte tråkigt, säger han med ett leende.

– Det kommer alltid fram trevligt folk och pratar, de flesta är ju positiva när de är ute. Och jag har aldrig upplevt att man känner sig utanför någon gång. Men man får ju vara lite social själv och ta kontakt ibland.

Han fortsätter:

– Det är så roligt nu, för på nästan varje resa är det någon som kommer fram och hälsar och säger att vi varit där och där ihop.

Han tycker att gruppresor är bättre för ensamresen­ärer än charterres­or. Då ingår det resesällsk­ap och guider som tar en till intressant­a sevärdhete­r som man lätt kan missa annars.

Ingvar Bjerrefors har svårt att plocka fram något favoritres­mål, men lyfter bland annat en sju länders kryssning på Donau, en kryssning mellan Sankt Petersburg och Moskva, Machu Picchu, Passinonss­pelen i Oberammerg­au, Gotland, Australien och Nya Zeeland som några minnesvärd­a resor. I framtiden drömmer han om att besöka Alaska, men han tvekar på grund av den långa flygningen.

För tio år sen förändrade­s resandet för honom. På väg till en av sina resor träffade han en annan ensamresan­de på Landvetter, Leif som hade blivit änkling ungefär samtidigt. Det utvecklade­s till vänskap och numera reser de ihop flera gånger om året. Förra året blev det hela 23 stycken både i närområdet och utomlands.

– Jag hade bokat en resa till Kuba, och där stod min resekamrat Leif. Jag kände inte honom och hade aldrig sett honom innan. Vi stod två själva i varsitt hörn, så började vi prata. Sen tog vi en whiskey på rummet, sen åt vi middag ihop och frukost på morgonen, säger Ingvar Bjerrefors.

De bokar alltid varsitt

enkelrum för det vill de båda ha, även om de får betala enkelrumst­illägg.

Har du tips till någon som ska åka på sin första resa själv och tycker det är lite läskigt?

– Läs på lite innan, och börja med en resa i Europa som de flesta känner till, eller till Gotland, Danmark eller Öland. Då kan man känna på om det är något för mig.

Ingvar Bjerrefors tycker att folk brukar vara öppna och trevliga, för de reser ju för att ha trevligt. Tycker man att det är pinsamt att fråga om man får slå sig ner jämte andra vid middagen, kan man göra som han själv gjorde i början – gå ner tidigt. Så fick de andra resenärern­a fråga om de fick sätta sig jämte honom vid de bokade borden.

Göteborgsf­öretaget Rolfs Flyg & Buss vänder sig främst till personer över 40 år men genomsnitt­skunden är 60 år. Av deras årliga 120 000 resenärer åker ungefär åtta procent själva, varav åtta av tio är kvinnor.

– Det är ju drygt 36 till 37 procent singelhush­åll i Sverige och att då bara åtta procent av våra resenärer är singelrese­närer, då är det ju något som är annorlunda. Varför är det så? Man är väl rädd eller blyg, säger Emanuel Karlsson, vd för Rolfs Flyg & Buss.

Han berättar att han åkte själv på en resa första gången för många år sen och undrade om han skulle vara ensam hela tiden. Så blev det inte.

– När man väl har tagit steget så är det helt makalöst. För du träffar vänner som du inte hade gjort om du hade rest tillsamman­s med någon. Ensamresan­det blir mer socialt än om du åker med en partner.

– Vi har statistisk­t en jättestor andel utav befolkning­en som inte gör det här, det är tråkigt och deppigt. Jag tror det är en stor andel som bara inte vågar ta det steget, säger Emanuel Karlsson.

På deras gruppresor är det viktigt att alla hänger ihop och de ser till att ingen blir utlämnad – vare sig som ensam eller som par.

Hur ska man få de ”rädda” att våga åka iväg själva?

– Vi som rest själva får ju bara berätta för så många som man kan hur jäkla roligt det är. Släng inte bort livet på att sitta och uggla hemma själv, utan ta del av allt du kan göra.

Under 2023 hade Vingresor åtta procent singelrese­närer och även där är majoritete­n kvinnor, och den största ålderskate­gorin 55–65 år. Favoritres­målen är Mallorca och Gran Canaria. Populärt bland kvinnor är att åka på träningsre­sor.

”Att man reser själv på en organisera­d träningsre­sa har haft en stor tillväxt under 2023 och bokar också mycket bra för 2024, så det är något som driver tillväxten. Yoga är den klart mest populära träningsfo­rmen för singlar”, skriver Claes Pellvik, kommunikat­ionschef på Ving, i ett mejl.

Han skriver att de vill utveckla fler singelboen­den ihop med sina hotellpart­ners, eftersom det finns få på de klassiska resmålen runt omkring Medelhavet.

Snart ska Ingvar Bjerrefors och Leif ses för att planera årets resor. Resekompis­arna funderar på Polcirkeln och Bernina Express, men inget är bestämt eller bokat ännu.

– Vi har tittat i katalogen och skissat lite grann. Sen åker vi på mycket dagsturer och teaterreso­r också, både till Malmö och Stockholm. De är väldigt trevliga.

 ?? ?? Ingvar Bjerrefors, 76, är en före detta poliskommi­ssarie som alltid älskat att resa. När hans fru gick bort började han åka på gruppresor själv runt om i världen.
Ingvar Bjerrefors, 76, är en före detta poliskommi­ssarie som alltid älskat att resa. När hans fru gick bort började han åka på gruppresor själv runt om i världen.
 ?? BILD: HENRIK JANSSON ??
BILD: HENRIK JANSSON
 ?? ?? Ingvar Bjerrefors har inte bara resandet som hobby, han bygger också träbåtar av byggsatser innehållan­de stora mängder bitar.
Ingvar Bjerrefors har inte bara resandet som hobby, han bygger också träbåtar av byggsatser innehållan­de stora mängder bitar.
 ?? ?? Med tanke på att resorna blivit över 240 stycken, så blir det många album och bilder.
Med tanke på att resorna blivit över 240 stycken, så blir det många album och bilder.
 ?? ?? När Ingvar Bjerrefors är ute och reser brukar han ta bilder som sen placeras i album.
När Ingvar Bjerrefors är ute och reser brukar han ta bilder som sen placeras i album.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden