Hallandsposten

Seniorfors­karen: Det är en myt att äldre är ensamma

- Ulrika Karlsson ulrika.karlsson@gp.se

Studier visar att äldre runt Medelhavso­mrådet och i Östeuropa känner sig mycket mer ensamma än äldre svenskar. Och det är viktigt att skilja på att bo ensam och att vara ensam menar seniorfors­karen Ingmar Skoog. – Vi är ett av de minst ensamma länderna i världen.

Ungefär två miljoner bor själva i Sverige, där unga och äldre dominerar. Kring äldre ensamboend­e finns en föreställn­ing att de känner sig ensamma. Men det stämmer inte enligt Ingmar Skoog, seniorfors­kare på Göteborgs universite­t och känd från tv-programmet Studio 65.

Han säger att äldre i Medelhavso­mrådet och framför allt i Östeuropa uppger i studier att de känner sig mycket mer ensamma än äldre svenskar. Bara för att Sverige är ett av de länder i världen med flest ensamhushå­ll, innebär det inte att folk är ensamma. han menar i stället att det är viktigt att skilja på att bo ensam och att vara ensam.

– Andelen äldre som är ensamma har inte förändrats de senaste 40 till 50 åren. Om man ser på olika studier ligger det på omkring tio procent. Och när vi pratar om ensamma i Sverige, vilket finns studier på, så är vi inte ensammast i världen, utan vi är ett av de minst ensamma länderna i världen, säger Ingmar Skoog.

Enligt deras så kallade H70studier känner sig ungefär 17 procent av 70-åringarna ensamma ofta eller ibland, 27 procent vid 85 år och 38 procent vid 97 år. Så att känna sig ensam ökar med stigande ålder.

– Tittar du på de riktigt gamla, de som är närmre hundra år, så har de en speciell sorts ensamhet. De kanske umgås jättemycke­t med sina barn och barnbarn, men de har inga generation­skamrater kvar. Det är ungefär som när vi är hundra år och det inte finns någon annan som kommer ihåg ”På spåret”. Den typen av ensamhet kan vara plågsam.

Att känna sig ensam är kopplat till ökad risk för dödlighet, hjärt-kärlsjukdo­mar, demens och depression, så det kan vara farligt, menar Skoog.

– Enligt en studie som kom alldeles nyss hittade vi att känna sig ensam var farligt bland män som bodde ensamma, medan känna sig ensam var farligt bland kvinnor som var i en relation. Så prognosen att känna sig ensam och bo ensam var inte lika farlig för kvinnor.

Män som förlorar en partner har ökad risk för depression, men inte kvinnor.

– Att leva i en dålig relation verkar vara värre för kvinnor, men för män är det viktigt att ha en relation, och det spelar inte så stor roll om den är bra eller inte, om man hårdrar det lite.

Paradoxalt nog är det ändå fler kvinnor än män som uppger att de känner sig ensamma. En förklaring kan vara att kvinnor i de högre åldrarna ofta bor själva eftersom män dör tidigare, enligt Ingmar Skoog, eller att kvinnor har lättare att erkänna att de känner sig ensamma.

Majoritete­n av de som reser själva är kvinnor, i alla fall hos reseföreta­gen Rolfs Flyg & Buss och Ving. Hos Rolfs är åtta av tio ensamresen­ärer kvinnor. Även Ingmar Skoog har noterat att majoritete­n är kvinnor när han föreläser eller går på teater och bio. Samtidigt har han en känsla av att det börjar jämnas ut, att män i de nya äldre generation­erna börjar bli mer sociala.

– En anledning till att kvinnor klarar ensamhet bättre är kanske för man tar initiativ, åker iväg på resor och gör saker där de träffar andra människor. Män blir mer passiva när de blir ensamma, kanske för att de oftare blir deprimerad­e.

Äldre män och kvinnor träffar sina barn och barnbarn lika mycket. Ingmar Skoog berättar att när han tittat på 70-åringarna födda 1944 så träffar 50 procent av männen och kvinnorna sina barnbarn minst en gång i veckan. Träffar sina barn gör uppemot 60 procent – också där lika många män som kvinnor.

Han uppmuntrar äldre att aktivera sig på olika sätt.

– Har man möjlighet bör man åka på resor, gå kurser eller göra olika aktivitete­r för att träffa andra människor. Det är kanske lika viktigt som att motionera, oavsett om vi känner oss ensamma eller inte.

Han säger att de ibland pratar om att 70 är det nya 20. Precis som att 20-åringar ska hinna med allt innan de stadgar sig och skaffar familj så vill även 70-åringar göra allt de inte hunnit med förut. Det positiva är att man som pensionär kanske kan göra resorna man inte kunde förut, har tid att odla sina relationer, träffa en ny partner eller går en kurs man velat gå hela livet, menar Skoog.

De pigga pensionäre­rna ökar hela tiden.

– Det positiva med att bli pensionär är att du får tid att göra saker, och det underbara är att du får betalt, även om många inte får så mycket i pension, och slipper springa iväg och jobba. Men det bästa tror jag är att göra en kombinatio­n om man kan.

 ?? ARKIVBILD: JANERIK HENRIKSSON ?? Pensionäre­r har väldigt mycket tid i nuet, men man har mindre tid framåt. Det gör att man får leva ganska intensivt, menar seniorfors­karen Ingmar Skoog.
ARKIVBILD: JANERIK HENRIKSSON Pensionäre­r har väldigt mycket tid i nuet, men man har mindre tid framåt. Det gör att man får leva ganska intensivt, menar seniorfors­karen Ingmar Skoog.
 ?? ?? Ingmar Skoog har forskat på äldre i många år, och leder äldrestudi­en H70, som pågått i över ett halvt sekel.
BILD: EMELIE ASPLUND
Ingmar Skoog har forskat på äldre i många år, och leder äldrestudi­en H70, som pågått i över ett halvt sekel. BILD: EMELIE ASPLUND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden