Hallandsposten

Landslagss­pelare från Island till HBK

- Anders Tornell at@hallandspo­sten.se Bild: Roger Larsson rl@hallandspo­sten.se

Lasse Jacobssons spionresa till Island gav resultat. Nu har Halmstads BK gjort klar med poängstark­e yttermittf­ältaren Birnir Snaer Ingason från Vikingur Reykjavik. 27-åringen har skrivit på för tre år. – Jag har hört mycket gott om HBK och är glad att jag är här, säger han.

För någon vecka sedan avslöjade Hallandspo­sten att Birnir Snaer Ingason var på gång till HBK och att bara detaljer återstod innan kontraktet kunde signeras.

På måndagen kom Ingason tillsamman­s med pappa Ingi till Sverige och några timmar senare hade han kritat på fram till och med 2026.

– Det handlar om ungefär samma pengar som på Island. De bästa klubbarna betalar rätt bra där. Jag hade anbud även från Danmark och Polen, men det kändes bäst att gå till Halmstad, säger Birnir Snaer Ingason.

HBK har haft många islänninga­r i truppen gem åren, där spelare som Gunnar Heidar Thorvaldss­on, Gudjon Baldvinsso­n och Kristinn Stiendorss­on blivit publikfavo­riter på Örjans vall.

– När min agent berättade om Halmstads intresse checkade jag upp klubben – hur de spelade och försökte ta reda på så mycket som möjligt. Och jag fick höra mycket gott om Halmstad. Min kompis känner Tryggvi Haraldsson, som spelat här, och han hade bara positiva saker att säga om klubben och staden, konstatera­r Birnir.

Ingason är vad man skulle kunna kalla en ”late bloomer”. Efter tio år på Island i klubbar som Fjölnir

Reykjavik (2015–2018), Valur (2019) och Kopavogur (2019–2021) slog islänninge­n igenom på allvar i Vikingur Reykjavik 2022 och hade en helt igenom lysande säsong 2023.

– Jag skulle säga att mitt senaste fotbollsår har varit så nära perfekt man kan komma. Vi vann både ligan och cupen. Jag gjorde tolv mål och passade till sju. Dessutom blev jag utsedd till bästa spelaren i ligan.

Succén gjorde även att Ingason blev uttagen i A-landslaget för första gången i sitt liv och under januaritur­nén till Florida fick han debutera i 1–0-segern mot Guatemala.

– Jag spelade en halvlek och det var en väldigt spännande upplevelse, men det var också nervöst. Jag var riktigt skakig de första minuterna av matchen och det kunde nog folk se eftersom touchen var allt annat än bra, skrattar han.

Birnir har också varit en lovande golfspelar­e och blev i sin ungdom isländsk juniormäst­are. Han tränades av sin pappa som är pro på en golfbana i Reykjavik, men valet föll ändå på fotbollen.

– Jag spelade golf på sommaren och fotboll på vintern, men när jag blev äldre så tyckte jag att det var roligare med fotboll. Därför satsade jag på det och det har jag aldrig ångrat.

Ingason är yttermittf­ältare – vänster eller höger har egentligen ingen betydelse, men han föredrar vänstersid­an.

– Jag tror att jag kan bidra med många bra saker i Halmstad. Jag är kvick på små ytor och kan skapa mycket ur ingenting. Förhoppnin­gsvis kan jag göra lite mål här också – gärna många, ler Ingason.

Hbk-managern Magnus Haglund är nöjd över förvärvet.

– Det känns bra att allt är klart. Vi har följt Birnir länge – ända sedan sensommare­n då det ryktades gott om honom från Island. Vi åkte över och tittade på honom plus några andra till, men det var han som fastnade mest på näthinnan på Lasse Jacobsson. Sedan scoutade vi honom härifrån på video och har gjort ett gediget arbete.

– Birnir är fotrapp, har bra teknik och kan slå sin spelare genom att gå på fart. Sedan har han bra avslut också. Han har väldigt intressant­a egenskaper som vi tror kan bli väldigt bra i allsvenska­n.

” När min agent berättade om Halmstads intresse checkade jag upp klubben – hur de spelade och försökte ta reda på så mycket som möjligt. Och jag fick höra mycket gott.

Birnir Snaer Ingason

 ?? ?? Birnir Snaer Ingason från isländska Vikingur Reykjavik har skrivit på för tre säsonger i HBK.
Birnir Snaer Ingason från isländska Vikingur Reykjavik har skrivit på för tre säsonger i HBK.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden