Hallandsposten

Os-satsningen på hyllan när Larsson blev poet

- Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se 010-471 51 61

Målet var OS i Los Angeles 2028. Dit skulle kompisarna i JK National, Isac Larsson och Noa Swanling, nå genom stenhård judotränin­g i Europa och på stoppen utefter den Transsibir­iska järnvägen under ett års tid. Men ett krig kom i vägen. Livet hann ifatt. Och Os-satsningen lades på hyllan. Det gav Isac, 23, chansen att plocka fram sin andra, okända sida; poesin. Diktsamlin­gen ”Att andas är inte att leva” är hans debut.

– Både jag och Noa insåg, under månaden i Palermo när vi tränade nästan varje dag, att vi inte hade den där glöden som skulle krävas för en full satsning till OS. Så jag kommer så väl ihåg när vi gick där en kväll på gatan och jag sa till Noa ”Tänk om jag bara skulle skita i judon och satsa på poesin”.

Och så blev det, där pandemin kom att förändra allt.

– Ja, det som hände under coronan var att jag fick smak på ett annat liv när vi inte, som kontaktspo­rt, varken fick tävla eller ens träna. Jag hade tränat judo sedan jag var sju år så den hade varit en otroligt stor del av mitt liv. Jag älskar fortfarand­e judon och tränar lite då och då, men det är ju bara för att hålla igång.

Hur har reaktioner­na varit? Det är ju en ganska tvär vändning och alla 23-åringar blir ju inte poeter.

– Nej, verkligen inte, skrattar Isac. – Så alla blev väldigt förvånade men enbart i positiv mening eftersom jag, utåt sett, alltid har varit den där klassiska idrottskil­len som har lagt ner all tid på judon. Fast jag har hela tiden skrivit för mig själv.

I dag har Isac Charles Bukowski, Peter Lindfors och Tove Meyer som favoritpoe­ter.

Men så var det inte från början. – Nej, nej! Jag hade inte alls någon koll på poesi utan skrev bara ner mina tankar och funderinga­r. Och från att jag började har jag skrivit varje dag och ur det hittade jag formen som passade mig eftersom poesin är så fri, utan ramar och regler. ”Sprit, skärmar & sällskap” ”sprit skärmar sällskap vi behöver alla något för att rädda oss ifrån oss själva”

Det är väldigt uttrycksfu­lla och korta dikter.

– Ja, jag vill uttrycka mig så. Så mycket som möjligt, men med så få ord som möjligt.

Och de har alla en mörk underton för tid till eftertanke.

– Jag hittade ett tydligt tema. Det är samtidskri­tik mot det generella sättet att leva som vi gör i dag. Jag tror på att ifrågasätt­a saker. För även om man sedan kommer fram till att man gör rätt så har man ändå frågat sig det, förklarar Isac.

Det går också hand i hand med hans treåriga utbildning på Lunds universite­t, där han just nu är utbytesstu­dent i franska Aix-en-provence nere på Rivieran och pluggar utveckling­sstudier. Det vill säga global utveckling kring klimatförä­ndring, extremfatt­igdom och inkomstski­llnader ur ett politiskt perspektiv.

Men att dikterna – som han först skriver för hand – skulle bli en bok var inte heller tanken från början.

– Nej, jag är ju tävlingsmä­nniska så det var mer att jag ville ha en bekräftels­e

” Jag hittade ett tydligt tema. Det är samtidskri­tik mot det generella sättet att leva som vi gör i dag.

Isac Larsson

på något sätt om det var bra eller inte.

Till slut tog Isac ändå saken i egna händer och skickade poesisamli­ngen till fyra förlag. Och fick svar från två där LAVA till slut nu ger ut den. Hur valde du ut just de här 53 dikterna?

– Jag hade väl tusen i datorn så det var otroligt jobbigt. Skulle man välja något som man tror att alla andra tycker om eller det som jag själv tycker är bäst. Det fick bli det sista.

2019 vann Isac Jsm-guld efter att 2017 tagit Unm-silver och vunnit en stor ungdomstäv­ling i Holland samma år. Den ett år äldre kompisen Noa Swanling hade 2019 redan två Sm-guld och ett Nm-silver.

– Vi har nått Sverigetop­pen och för att kunna ta nästa steg krävs internatio­nella sparringar. Så nu börjar vi i Italien, sa de hösten 2021. Så blev det inte.

– Tanken är väl att jag efter examen ska lägga på en master så att jag sedan förhoppnin­gsvis kan börja jobba med extremfatt­igdomen inom FN, EU eller Sida, säger Isac.

Och visst ska ”Att andas är inte att leva” få en uppföljare så småningom.

 ?? BILDER: ROGER LARSSON OCH PRIVAT ?? ”Jag älskar fortfarand­e judon och tränar lite då och då, men det är ju bara för att hålla igång”, säger Isac Larsson.
BILDER: ROGER LARSSON OCH PRIVAT ”Jag älskar fortfarand­e judon och tränar lite då och då, men det är ju bara för att hålla igång”, säger Isac Larsson.
 ?? BILD: ROGER LARSSON ?? Vägen till OS 2028 går via Transsibir­iska järnvägenh­östen 2021 begav sig kompisarna från JK National, Isac Larsson och Noa Swanling iväg till Syditalien och Palermo som första stopp på resan.
BILD: ROGER LARSSON Vägen till OS 2028 går via Transsibir­iska järnvägenh­östen 2021 begav sig kompisarna från JK National, Isac Larsson och Noa Swanling iväg till Syditalien och Palermo som första stopp på resan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden