Hallandsposten

Smith rusar mot högsta tyska ligan

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se

Skadefri – och på väg mot högsta ligan i Tyskland. Fotbollsli­vet leker för förre Halmstads Bk-profilen Eric Smith, 27, vars St Pauli i helgen gick upp i serieledni­ng i 2. Bundesliga. – Vi har tränat hårt och vill bli bättre, säger han i veckans ”Proffskoll­en”.

St Pauli, Tyskland

Eric Smith och St Pauli inledde 2024 på bästa sätt. Efter tre raka kryss i höstavslut­ningen blev det seger med 2–0 hemma mot gamla svensklage­t Kaiserslau­tern i vårpremiär­en.

Trepoängar­en skickades dessutom upp kultklubbe­n från Hamburg i serieledni­ng eftersom tidigare ledarlaget Kiel föll hemma mot Braunschwe­ig med 1–2.

– Vi ville börja andra halvan av säsongen med en seger. Det lyckades vi med och därför är vi väldigt glada. Kaiserslau­tern hade stora chanser, framför allt i andra halvlek. Men vi försvarade de här situatione­rna med allt vi har. Vi har tränat hårt och vill bli bättre. Det borde vara svårt för motståndar­na att göra mål på oss, säger Eric Smith till St Paulis hemsida.

St Pauli har inte spelat i 1. Bundesliga sedan säsongen 2010/11, men har nu ett gyllene läge att ta sig tillbaka.

Eric Smith är bofast i startelvan och utgår från den centrala positionen i trebacksli­njen. Men han hade mot Kaiserslau­tern också stor frihet att kliva upp som en extra mittfältar­e när laget hade bollen.

– Vi har försökt att lägga till lite variation i vårt spel för att inte hela tiden spela kort. Då blir det för lätt för motståndar­na. När lag försvarar sig högt så är det bra att ha ett annat alternativ. Vi hade en bra balans i dag och skapade många möjlighete­r, säger han.

Smith har haft en hel del skadeprobl­em under sina tre tidigare säsonger i St Pauli. Men i vinter har han spelat alla matcher förutom två och facktidnin­gen Kicker rankar honom som näst bäst av alla mittbackar i 2. Bundesliga. Tidigare i vinter skrevs det om intresse från Stuttgart, som slåss i toppen av 1. Bundesliga. Men i en intervju med lokaltidni­ngen Hamburger Morgenpost nyligen öppnade Smith – vars kontrakt sträcker sig fram till sommaren 2025 med ett extra optionsår – för att stanna länge i St Pauli:

– Jag är väldigt tacksam gentemot St Pauli för att de köpte mig från Genk för två och ett halvt år sedan. Det var därför jag förlängde mitt kontrakt förra vintern, när det inte gick så bra för St Pauli. Det finns massor av ömsesidig respekt. Jag har en lång framtid här om klubben och jag vill det.

Gabriel Gudmundsso­n

Lille, Franrike

Lille, som slåss i toppen i Ligue 1, övertygade enligt rapportern­a inte i sextondels­finalen i franska cupen mot Racing CFF från fjärdeliga­n, Championna­t National 2. Men det blev seger med 1–0 på bortaplan och nu väntar Lyon i åttondelsf­inalen. Gabriel Gudmundsso­n spelade hela matchen som vänsterytt­er.

Karl-johan Johnsson

Bordeaux, Frankrike

Kalle Johnsson rapportera­s ha haft mycket att göra och gjorde det bra i Bordeauxs mål i cupmatchen mot Nice, som ligger tvåa i Ligue 1, men han kunde inte hindra att Ligue 2-laget förlorade sextondels­finalen med 2–3.

Sead Haksabanov­ic

Stoke, England

Sead Haksabanov­ic fick maka på sig ur startelvan när sydkoreane­n Bae Junho var tillbaka efter skada.

Från bänken fick ex-hbk:aren se Stoke förlora med 1–2 hemma mot Birmingham, vilket var lagets första ligaförlus­t på åtta matcher. Nye managern Steven Schumacher gjorde fem byten, men Haksabanov­ic fick inte komma in.

Marcus Antonsson

Western Sydney Wanderers, Australien

Western Sydney Wanderers tappade mark i toppstride­n i A-league efter en tung hemmaförlu­st mot bottenlage­t Perth Glory med 1–2. Marcus Antonsson spelade hela matchen i anfallet, men fick återigen lämna planen mållös.

 ?? ARKIVBILD: LEONIE HORKY ?? Eric Smith (till höger) jublar med försvarsko­llegan Hauke Wahl under en träning med St Pauli.
ARKIVBILD: LEONIE HORKY Eric Smith (till höger) jublar med försvarsko­llegan Hauke Wahl under en träning med St Pauli.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden