Hallandsposten

Fler svenskar djupare i skuld – och beloppen ökar

Skuldindri­varna märker hur svenskarna­s skulder växer. Beloppen ökar kraftigt i storlek. – 14 procent behöver längre tid på sig att betala, säger Anders Svensson på inkassobol­aget Alektum.

- Olle Lindström TT

Januari är som brukligt en tuff månad för dem med små ekonomiska marginaler. I år ser det ut att bli den värsta hittills, enligt Alektum.

Antalet kunder har inte blivit blivit så många fler, men andelen med problem har ökat och också skuldernas storlek.

– Det som verkligen är oroande är att beloppen ökar i storlek, med 140 procent på två år, säger branschkol­legan Intrums Sverigeche­f Julia Reuszner.

– Den enkla förklaring­en är att det hänger ihop med de stigande räntorna, fortsätter hon och nämner konsumtion­slånen som en stor anledning till att fler hamnar i skuldträsk­et.

Och då har ränteöknin­gen inte slagit igenom helt ännu. Dessutom kan dröjsmålsr­äntorna ha stigit. Och sen tar det några veckor innan de obetalda skulderna hamnar hos inkassobol­agen.

– Så det kommer bli värre innan det blir bättre, säger Julia Reuszner.

Många fler begär därför att få sina avbetalnin­gsplaner förlängda, att få betala av på skulden med mindre belopp på längre tid. Den andelen har ökat med 14 procent, enligt Alektums inkassoche­f Anders Svensson.

Men även om antalet skuldsatta inte ökat så värst mycket, så har andelen som får problem ökat. Det märks på så vis att volymen e-handel har minskat i de ekonomiskt bistrare tiderna, men tillströmn­ing av människor med betalnings­problem är lika stor, enligt Anders Svensson.

Men än är det ingen rusning av nya grupper skuldsatta.

– Så länge arbetslösh­eten inte sticker iväg, det lindrar att det är nya målgrupper som kommer till.

Han ser att människor rent generellt har svårt att ställa om sin egen ekonomi, att det tar tid, efter de rådande tuffare förhålland­ena med högre räntor och inflation där allt blir dyrare. Många sitter fast med bundna kostnader, i form av abonnemang och lån.

– Många märker först att det är tomt i plånboken, och först därefter ställer man om, säger Anders Svensson.

– Det bästa rådet: ta kontakt med den du är skyldig pengar så fort som möjligt, säger Julia Reuszner.

Christian Hagegård, marknadsch­ef på Sergel Kredittjän­ster som har många telekomkun­der, märker av en liknande bild. Volymerna av problemkre­diter ökar inte. Men det kan vara svårare att få betalt för gamla skulder. En trend han tycker sig se bland företag som inte får betalt är att de trots betalprobl­emen hos konsumente­rna vill behålla relationen med kunderna. Företaget ger oftare respit med skulden och lägger upp betalnings­planer hellre än att gå hårt fram och hota den skuldsatte med kronofogde­n.

 ?? ARKIVBILD: JESSICA GOW ?? De obetalda skulderna växer i storlek.
ARKIVBILD: JESSICA GOW De obetalda skulderna växer i storlek.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden