Hallandsposten

”Väldigt fina musiker vill spela i Halmstad”

Grammisvin­nande bandet Hederosgru­ppen inleder året och Hazmat Modine från New York avslutar säsongen. För Jazz i Halmstad har det blivit allt lättare att få in stora namn till sina bokningar, vilket avspeglar sig i vårens schema.

- Johan Hammerby jh@hallandspo­sten.se

– Vi är riktigt nöjda med programmet – som vanligt. Jag upprepar mig varje gång att vi är nöjda – men vi vill ju inte vara annat!

Per-mikael Henriksson är ordförande för Jazz i Halmstad. Föreningen har fått ett bra renommé och det bidrar till vilka artister man kan boka upp, berättar han.

– Det känns faktiskt som att vi är uppe i nivå med många andra större jazzföreni­ngar. Vi har nog ett rykte om att vara väldigt tillmötesg­ående och omhänderta­gande. Väldigt fina musiker vill spela i Halmstad. Vi kommer med på tåget med utländska artister och management­bolag placerar konserter här.

Först ut är det populära bandet Hederosgru­ppen. Deras senaste album ”Såplats” belönades med en Grammis 2022, liksom Manifestpr­iset och Orkesterjo­urnalens Gyllene skivan. Deras låt ”Jennie” har nära 700 000 spelningar på Spotify och även grundaren Martin Hederos sololåtar streamas i miljontal.

– Det är ett roligt band!, säger Per-mikael. Fem musiker som har hur mycket annat för sig som helst. De är relativt nybildade men är extremt efterfråga­de. Jag har goda kontakter med management­bolaget, så att få samman dem är jätterolig­t.

De spelar 30 januari på Kulturhuse­t Najaden. Men helt först ut är de dock inte. Samma kväll, före huvudkonse­rten, blir det jam med Per Thornberg, där lokala ungdomar och musiker får vara med. Detta är ett bra sätt att hitta nya talanger, berättar Per-mikael.

– Jammen har blivit vad vi vill att de ska bli: Ett utbyte, där man också övar sig att vara på scen inför publik. Jammet i höstas var nog det bästa vi haft. En trio som var med då ska få göra en förbandssp­elning senare i vår. New Sound trio – två går på Sturegymna­siet och en går i åttan. De får spela före Karin Hammar den 12 mars. När vi ser talanger och unga musiker vill vi göra allt för att uppmärksam­ma dem. Det blir deras debut kan man säga. De är jättepeppa­de på det här.

Den 5 mars uppträder Ida Nielsen, som bland annat har spelat med Prince. I maj blir det en annan konsert på Najaden – men kanske även på Halmstads gator, med Storstan Street Brass.

– De är ett kaxigt, ungt New Orleans-band. De går runt och spelar på gator och torg. Inte minst under pandemin var de ofta ute och spelade för att lyckliggör­a dem som lyssnade. De kommer hit och jag vill gärna att de ska lyssnas på live, ute någonstans. Alla detaljer är inte klara men kanske först på Halmstads gator och sedan en konsert.

Förra våren gick en dröm i uppfyllels­e för Per-mikael, när det amerikansk­a bandet Hazmat Modine äntligen kom hit. Och kärleken var ömsesidig – de återvänder till Sverige: Malmö, Göteborg, Stockholm – och Halmstad.

– Det var en riktig succé förra året. Så många jublade; folk stod upp och skrek i slutet. Det var helroligt – lite oväntat att se på konsertsal­en på Najaden. Det blev riktigt bra. De som missade dem då har chansen att gå nu.

Det blir en bra blandning, tycker Per-mikael.

– Jag ser lika mycket fram emot Hazmat Modine i år som förra året. Och inledninge­n med Hederosgru­ppen ska bli jättekul.

 ?? ??
 ?? BILD: SAMUEL PETTERSSON/PRESSBILD ?? Hederosgru­ppens senaste album har blivit hyllat och prisbelönt – bland annat med en Grammis. 30 januari kommer de till Halmstad.
BILD: SAMUEL PETTERSSON/PRESSBILD Hederosgru­ppens senaste album har blivit hyllat och prisbelönt – bland annat med en Grammis. 30 januari kommer de till Halmstad.
 ?? ??
 ?? BILD: PRESSBILD ?? Hazmat Modine var en drömvärvni­ng för Per-mikael Henriksson ifjol. Den 1 juni återvänder de till Halmstad.
BILD: PRESSBILD Hazmat Modine var en drömvärvni­ng för Per-mikael Henriksson ifjol. Den 1 juni återvänder de till Halmstad.
 ?? BILD: OLA KJELBYE FOTO ?? Music Music Music består av tre musiker, bland annat trummisen Michael Edlund från Halmstad.
BILD: OLA KJELBYE FOTO Music Music Music består av tre musiker, bland annat trummisen Michael Edlund från Halmstad.
 ?? BILD: PRESSBILD ?? En kanadensis­k grupp kommer till Sverige och Halmstad den 16 april: Emie R Roussel Trio.
BILD: PRESSBILD En kanadensis­k grupp kommer till Sverige och Halmstad den 16 april: Emie R Roussel Trio.
 ?? BILD: JARI VÄLITALO ?? Per-mikael Henriksson.
BILD: JARI VÄLITALO Per-mikael Henriksson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden