Hallandsposten

Stjärnfoto­grafen trodde hon skulle dö i Annedalsky­rkan

Fotografen och konstnären Elisabeth Ohlson har fått otaliga dödshot i samband med sin utställnin­g ”Ecce homo”. Men en av de värsta händelsern­a utspelades i Annedalsky­rkan i Göteborg, berättade hon i SVT:S ”Min sanning”.

- Jonathan Bengtsson kultur@gp.se

Till och med påven blev irriterad på Elisabet Ohlson. Vilket går att kalla en bedrift.

Den svenska fotografen­s utställnin­g ”Ecce homo” från 1998 avbildar Jesus, bland annat i sällskap med homosexuel­la och transperso­ner. På ett foto sitter Kristus nästintill naken på knä, med sin särk rullad åt sidan. På en annan bär han klackskor under den sista måltiden.

– Jag är uppvuxen i ett kyrkligt hem, där man regelbunde­t gick på gudstjänst, berättade Ohlson i det senaste avsnittet av ”Min sanning”.

– Jag gick i söndagssko­la och konfirmera­de mig.

Senare i livet kom Ohlson ut som homosexuel­l. Många av hennes vänner drabbades under samma tid av aids. Överallt påstod präster att sjukdomen var en bestraffni­ng från herren, berättar hon:

– Jag blev chockad. Jag var så pass naiv att jag inte trodde att präster kunde vara så elaka. Det var faktiskt overkligt, fortsätter Ohlson.

De tolv bilderna i ”Ecce homo” är ett svar på just detta. Men verket är också en ”kärleksupp­rättelse” för alla i Ohlsons bekantskap­skrets som har gått bort.

Elisabeth Ohlson fick utstå en lång rad hot när utställnin­gen offentligg­jordes, berättade hon i ”Min sanning”. Datumet för hennes död målades på väggar. Folk sa att Uppsala kyrka borde sprutas ren av Anticimex, efter att Ohlson bjudits in. Varje utställnin­gslokal var tvungen att sökas igenom av bombhundar.

Allt kulminerad­e en

Redan innan Ohlson gick upp på scen utbröt orolighete­r. Konservati­va kristna och människor från Hbtq-rörelsen drabbade samman utanför kyrkan. Ridande poliser försökte separera dem.

”Jag var rädd i Annedalsky­rkan, jag tror att jag fick dödsångest, fysisk dödsångest”, berättar hon för programled­are Anna Hedenmo.

”Jag stod i en talarstol och bilderna visades bakom mig, jag var helt oskyddad, lokalen helt mörk. Sen kunde jag höra hur folk skrek åt mig från olika platser i kyrkan:

kväll i Annedalsky­rkan.

”Det här är satans synagoga!” Jag tänkte: ”Nu är det någon som skjuter mig, nu knäpper någon mig”

Senare fick Elisabeth Ohlson även veta att påven ställt in ett möte med Sveriges ärkebiskop KG Hammar, delvis på grund av ”Ecce Homo”.

Under ”Min sanning” berör också Elisabeth Ohlson sin obotliga cancer.

”Jag vet inte om jag får en sommar

BILD: PETER BERGSTRÖM

till”, berättar fotografen, och förklarar att hon för tillfället genomgår en cellgiftsb­ehandling.

”Cellgifter­na gör att man får lite tid. Det är fint, för jag vill gärna ha lite tid”

Fotnot: ”Min Sanning” sändes i söndags på SVT och kan ses på SVT Play.

 ?? ?? Elisabeth Ohlson har inte lång tid kvar att leva, berättar hon i ”Min sanning”.
Elisabeth Ohlson har inte lång tid kvar att leva, berättar hon i ”Min sanning”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden