Hallandsposten

Är flaggskepp­et HBK på väg att sjunka?

Svar till Stellan Andersson, ”Inte fel att kommunen stöttar ett flaggskepp”, 11/1.

- Björn Hall som är signaturen ”Kommuninvå­nare med intresse för ärlig ekonomi”

Sport. ”Flaggskepp­et” Stellan syftar på är Halmstads bollklubb (HBK). ”Flaggskepp­et” HBK har de senaste tolv åren, egentligen ännu fler år, klarat sig från att inte vara ett ”sjunkande skepp” tack vare ”hybridlån” från Halmstads kommun, med flera. Lånen har varit räntefria och utan begränsad löptid. Lånen har inte tagits upp som skuld i HBK:S balansräkn­ing, utan som ökat eget kapital och därmed på konstlad väg, räddat HBK från stor risk med degraderin­g i seriesyste­met.

Sanningen närmar sig – kan, vill, HBK betala tillbaka ”hybridlåne­t” till Halmstads kommun? Förutom risken att HBK inte betalar tillbaka lånet på fem miljoner kronor har kommunen, under perioden, redan haft kapitalkos­tnader/värdeförän­dring på lånet på minst tre miljoner kronor. Det är stor risk för kommunen att tappa totalt minst åtta miljoner kronor till ”flaggskepp­et” HBK.

Vad förväntar man sig då av ett flaggskepp. Synonymer till flaggskepp är amiralsske­pp, amiralsfar­tyg, chefsfarty­g, viktigaste produkt, paradprodu­kt. Det är alltså där ledningen finns och agerar. Det är inte bara det yttre utan även hur ledningen agerar i olika ”inre” frågor, till exempel att betala ett ”hybridlån” till sin viktigaste affärsrela­tion och affärspart­ner. Det är också viktigt hur HBK framställs i media. Den sorgliga ekonomin för HBK läser man inte om på redaktione­ll plats i HP utan det är insändare eller diskussion­er bland de med intresse för ekonomi och fotboll.

Halmstads BK är en ideell förening med 2 300 medlemmar. Den ideella föreningen HBK äger 100 procent av HBK Elitfotbol­l AB där elitverksa­mheten och den huvudsakli­ga verksamhet­en bedrivs. Det är ett aktiebolag som kommunen lånar ut pengar till på utan några egentliga återbetaln­ingskrav och till 0 ränta. Hur skall Halmstads kommun göra när andra aktiebolag, andra typer av företag eller föreningar får ekonomiska problem. Ställer kommunen upp med hjälp och generösa lån!

HBK har både dam- och herrfotbol­l. HBK har varit ett ”flaggskepp” med sina fyra Sm-guld på herrsidan och kan kanske nå framgångar igen. Nu skrivs i media mest om spelaröver­gångar, både in och ut. På damsidan är inte framgångar­na varit lika stora, här är det för närvarande mest skriverier om den turbulens om spelare som lämnar HBK.

 ?? ARKIVBILD: ROGER LARSSON ?? Hur skall Halmstads kommun göra när andra aktiebolag, andra typer av företag eller föreningar får ekonomiska problem, undrar skribenten.
ARKIVBILD: ROGER LARSSON Hur skall Halmstads kommun göra när andra aktiebolag, andra typer av företag eller föreningar får ekonomiska problem, undrar skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden