Hallandsposten

Mattias Karlsson: Hamnstyrel­sen måste tala ur skägget

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se 010-471 51 29

På måndagen kom beskedet att vd:n för Hallands Hamnar, Björn Alvengrip, sparkas från sin tjänst av styrelsen för hamnbolage­t. Detta efter att han varit verksam i Halmstads hamn sedan 2010 och varit vd för hamnbolage­t sedan det bildades 2013.

Hallands hamnar samägs till hälften var av Halmstads och Varbergs kommuner. På Halmstads kommuns hemsida framgår i en nyhet på måndagen att hamnbolage­ts styrelseor­dförande Johan Sigurdsson (M) tycker att Björn Alvengrip under lång tid har bidragit till den positiva utveckling­en av Hallands hamnar men att det nu behövs ett nytt ledarskap.

”För att fullfölja vår nya beslutade strategi ser vi i styrelsen behov av ett annat ledarskap som tillsamman­s med organisati­onen tar sikte på nya kunderbjud­anden, nya tjänster och lönsamhet”, säger Sigurdsson.

Det är så här det brukar låta när kommunala chefer för förvaltnin­gar eller bolag får sparken med kort varsel. Men tyvärr säger det inte så mycket om vad som egentligen ligger bakom; om en vd måste gå samma dag är det svårt att tänka sig att det inte är något mer allvarligt som ligger bakom.

På en fråga till Johan Sigurdsson från Hallandspo­sten om det är samarbetet mellan honom och Björn Alvengrip som inte har fungerat är svaret följande:

”Jag kan bara konstatera att det är ett beslut som vi i styrelsen tagit gemensamt. I övrigt har jag ingen kommentar till det.”

"Beslutet från hamnstyrel­sen att sparka sin vd kostar alltså miljontals kronor.

Det är ett väldigt konstigt sätt att bemöta HP:S fråga. För Hamnstyrel­sens beslut kostar i förlängnin­gen skattebeta­larna i Halmstads och Varbergs kommuner 2,37 miljoner kronor. Det är nämligen storleken på den fallskärm på 18 månadslöne­r som Björn Alvengrip får när han sparkas från sin vd-post.

Låt detta faktum sjunka in. Beslutet från hamnstyrel­sen att sparka sin vd kostar alltså miljontals kronor. Förvisso handlar det om ett kommunalt bolag, som i sig ska stå på egna ben. Med i och med att bolaget är samägt av Halmstad och Varberg är det är skattebeta­larna som får stå för Björn Alvengrips fallskärm.

Förvisso kan det kosta mer att behålla en icke-önskvärd vd än att denne får gå. Men det allvarliga i sammanhang­et är att utomståend­e inte får redan på vad som egentligen har hänt, och varför vd:n sparkas med så kort varsel.

Att inte kunna formulera en tydlig motivering till varför vd:n för Hallands Hamnar sparkades på måndagen är att svika skattebeta­larna. Det kryptiskt sagda är sannerlige­n det kryptiskt tänkta.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden