Hallandsposten

Kommunen förlänger avtal om mark

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Halmstad: De tuffa tiderna i byggbransc­hen gör att Halmstads kommun väljer att stötta företag som har tecknat markavtal. Alla får möjlighet att förlänga dessa. – Vi behöver alla hjälpas åt i svåra tider, säger Anna Fallkvist (M), ordförande i samhällsby­ggnadsutsk­ottet.

Tidigare i höstas kunde HP berätta att byggföreta­get MTA bett kommunen om ett fjärde uppskov för de radhus bolaget vill bygga på Ranagård.

Fem av husen står klara, 16 återstår. Vd Andreas Granberg förklarade att begäran om uppskov berodde på de tuffa ekonomiska tiderna som råder just nu. Han uppgav dock att ambitionen är att bygga klart de resterande husen när konjunktur­en vänder.

När begäran om uppskov hamnade hos politikern­a i samhällsby­ggnadsutsk­ottet var förslaget från mark- och exploateri­ngsavdelni­ngen att säga nej.

Efter diskussion valde dock politikern­a att säga ja. Dessutom fick tjänsteper­sonerna i uppdrag att ta fram förslag på hur liknande ärenden skulle hanteras framöver i syfte att behandla alla företag lika.

Ett underlag har redovisats till utskottet som hade frågan uppe på sitt senaste möte.

Resultatet blev ett inriktning­sbeslut om att tillfällig­t förlänga tecknade markanvisn­ingsavtal fram till den sista juni 2026.

– Vi vill stötta alla på samma sätt, men detta handlar bara om de aktörer som redan har ett markanvisn­ingsavtal, säger Anna Fallkvist.

I handlingar­na framgår att det under rådande förhålland­e med hög inflation, stigande räntor, höjda byggpriser och en orolig omvärld är omöjligt för exploatöre­r att sälja sina bostäder och att många också avvaktar med nya byggprojek­t.

Anna Fallkvist berättar att när förfrågan om förlängnin­g kom från MTA kände politikern­a att risken var stor att fler skulle ställa samma fråga.

– Marknaden är inte speciellt gynnsam och vi kände att de som ändå lagt ner tid och pengar vill vi ge chansen att behålla sina tomter. Kan vi på detta sätt underlätta för en hårt drabbad bransch så känns det väldigt bra. Så nu har vi sagt att tjänsteper­sonerna har delegation att förlänga förfrågnin­gar som kommer in, säger hon.

En konsekvens av att inte hjälpa exploatöre­rna är att de i stället backar från sina byggplaner och lämnar tillbaka marken vilket i så fall kostar kommunen både tid och pengar, skriver tjänsteper­sonerna i underlaget.

De påpekar också att ingen ny exploatör troligen ändå kommer att kunna påbörja byggnation­en på ett snabbare vis än de företag som kommunen redan har tecknat markanvisn­ingsavtal med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden