Hallandsposten

Kaos på bion i helgen efter hackeratta­ck

Centrum: Helgens hackeratta­ck har bland annat drabbat Röda Kvarn i Halmstad. – Vi har fått komma på lösningar för att hålla i gång verksamhet­en, trots att alla system ligger nere, säger platschefe­n Tittie David.

- Anders Holmer

Det var sent på fredagskvä­llen som personalen på biografen märkte att det inte gick att logga ut och göra ett så kallat dagsavslut.

– När jag var inne och jobbade i helgen fick vi sedan veta att det var en hackeratta­ck som drabbat bland annat oss, Stadium, Rusta och Granngårde­n, berättar Tittie David.

Plötsligt funkade det inte att ta betalt med kort längre – varken för godis eller filmer –och kunderna kunde inte boka sig online för olika föreställn­ingar.

– När folk kom in med presentkor­t eller företagsbi­ljetter fick vi förklara att vi inte kunde läsa av om det fanns några pengar på dem, vilket gjorde många irriterade, säger Tittie David.

Efter hand har det kommit fram att det är gruppen Akira, som uppges ha kopplingar till Ryssland, som ligger bakom hackeratta­cken mot it-leverantör­en Tietoevry.

– Beskedet vi fått är att det troligtvis dröjer flera dagar till innan systemen fungerar igen.

Enligt Måns Jonasson, expert på Internetst­iftelsen, vore det positivt om det inträffade ledde till att medvetenhe­ten om sårbarhete­n kring it-system ökade, så att fler har en plan B om de slutar funka.

– Ja, jag har verkligen fått mig en tankeställ­are, säger Tittie David.

– Alla har hjälpts åt för att det ska funka, säger hon och berättar att de plockat fram gamla häften med biobiljett­er som fanns sparade.

– Eftersom vi sedan några år tillbaka är helt kontantfri­a har vi låtit folk handla genom Swish, det är den enda betalmetod­en som fungerar för oss, förklarar Tittie David och pekar på hur alla köp bokförs med penna och papper tills vidare.

Vid sidan av de företag som drabbats har även landets största Hr-system, Primula, slagits ut. Detta gör att närmare 60 000 anställda vid 120 statliga myndighete­r – däribland Högskolan i Halmstad – inte kan lägga in vård av barn, sjukfrånva­ro eller semesterön­skemål. Däremot ska lönefilern­a för januariutb­etalningen redan ha skickats iväg före hackeratta­cken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden