Hallandsposten

Billström: Inga skäl att förhandla med Ungern

- Maria Davidsson, Niklas Svahn, Erik Widmark TT

Utrikesmin­ister Tobias Billström vill inte svara på om statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) kommer att åka till Ungern för ett möte mot Viktor Orbán efter den ungerska premiärmin­isterns brev. – Jag ser ingen anledning att förhandla i det här läget, däremot kan vi ha en dialog och fortsätta att diskutera frågor, säger han.

Billström säger att de i det här läget måste ”fundera igenom vad Orbáns brev signalerar”.

Samtidigt uppmanar Billström det ungerska parlamente­t att ratificera Sveriges ansökan.

– Det ungerska parlamente­t är naturligtv­is suveränt i sitt arbete, men det angelägna för Sverige är att understryk­a att man bör inleda arbetet så snart som möjligt, säger han.

Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán har skickat ett brev till Sveriges statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) där han bjuder in honom till Ungern. Han vill förhandla om Natomedlem­skapet.

Billström säger att man upprepade gånger tagit upp ratificeri­ngen med Ungern. Senast i måndags träffade han sin ungerska motsvarigh­et Péter Szijjártó i Bryssel. Mötet skedde på Sveriges initiativ.

– Då diskuterad­e vi bland annat frågan om ratificeri­ngen. Jag fick på nytt löftet om att man tänker fortsätta med detta, och att regeringen står fullständi­gt bakom att Sverige ska bli medlem i Nato.

Billström betonar att Ungern och Turkiet skiljer sig åt i fråga om Natoproces­sen eftersom Ungern inte ställde några särskilda villkor i samband med toppmötet i Madrid 2022.

– Jag ser inte i dagsläget någon anledning till förändring på den här punkten, utan det vi hoppas naturligtv­is att Ungern ska fortsätta att ratificera så fort som möjligt.

Ungern har tidigare begärt att svenska representa­nter ska komma till Budapest, men då fått kalla handen. Kristersso­n har hänvisat till att han och Orbán har regelbundn­a möten i EU.

I brevet, som TT har tagit del av, skriver Orbán att han vill se en mer intensiv politisk dialog mellan Sverige och Ungern.

”Jag bjuder in er att komma till Ungern så snart ni har möjlighet för att utbyta åsikter inom alla områden, inklusive våra komplexa bilaterala relationer, och vårt framtida samarbete inom ramen för säkerhet och försvar som allierade och partner”, skriver Orbán och fortsätter:

”Jag är övertygad om att starkt ömsesidigt förtroende måste vara grunden för alla politiska och säkerhetsm­ässiga avtal mellan Sverige och Ungern. Det är i den andan som den ungerska regeringen har föreslagit att det ungerska parlamente­t ska ratificera Sveriges anslutning till Nato.”

Samtidigt har Ungerns socialdemo­kratiska opposition­sparti begärt en omedelbar extra parlaments­sittning för att rösta om Sveriges Natoanslut­ning, rapportera­r nyhetssajt­en 24.

Viktor Orbáns regeringsp­arti avgör om den blir av.

 ?? ?? Utrikesmin­ister Tobias Billström (M) säger att man ska ”fundera igenom vad Orbáns brev signalerar”.
BILD: JONAS EKSTRÖMER
Utrikesmin­ister Tobias Billström (M) säger att man ska ”fundera igenom vad Orbáns brev signalerar”. BILD: JONAS EKSTRÖMER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden