Hallandsposten

Expert om Nato: Kan gå väldigt fort i Ungern

Ett ungerskt godkännand­e av Sverige som Natomedlem kan nu gå ”väldigt fort”, enligt statsvetar­en Anamaria Dutceac Segesten. – Ungerns tvetydighe­t har nått sin gräns, säger hon.

- Joakim Hugert Lundberg TT

Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán har bjudit in Sveriges statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) till Budapest för att diskutera ett svenskt Natomedlem­skap.

Anamaria Dutceac Segesten, statsvetar­e och lektor i Europastud­ier vid Lunds universite­t, påpekar att beskedet inte kommer som en överraskni­ng med tanke på uppgiftern­a att det turkiska parlamente­t väntades rösta om frågan på tisdagen eller onsdagen.

– Det är en effekt av Turkiets agerande. Ungern har alltid sagt att de inte vill vara det sista landet att godkänna Sverige, säger hon.

Att Ungern har skjutit upp godkännand­et av Sveriges Natoansöka­n i över ett och ett halvt års tid har väckt kritik från andra Natomedlem­mar.

Nu har regeringen förhandlat in sig i ett hörn, bedömer Anamaria Dutceac Segesten.

– Ungerns tvetydighe­t har nått sin gräns. Det är tydligt att de har pressats av andra Natoländer i den här frågan.

Hon säger att processen nu skulle kunna snabbas på ordentligt.

– Det kan gå väldigt fort. Det är tacksamt för regeringen att det är opposition­en som har begärt en extra parlaments­sittning nu – då framstår Orbán som en lyhörd demokrat som lyssnar på andra partier, menar Dutceac Segesten, och framhåller att han tidigare kritiserat­s för att inte göra det.

Enligt Dutceac Segesten har Ungern ställts inför ett dilemma med anledning av sin avvikande inställnin­g till avgörande beslut i EU och Nato.

– Frågan har ställts på sin spets nu. Vill de vara inne eller ute? Det har tydliggjor­ts för Orbán att deras agerande riskerar att göra det svårare att delta i den beslutsfat­tande processen i organisati­onerna.

Men den ungerske premiärmin­istern har trots allt uppnått diplomatis­ka vinster med sitt agerande, understryk­er hon.

Om Kristersso­n tackar ja till erbjudande­t att besöka Budapest återstår att se. Men ett sådant möte skulle vara gynnsamt för Orbáns regering, enligt Dutceac Segesten.

– Det är symboliskt med ett besök på högsta politiska nivå. Det skulle vara som en stämpel, ett godkännand­e, för att Ungern är ett betydelsef­ullt land inom Nato.

 ?? BILD: DENES ERDOS ?? Turkiets president Erdogan och Ungerns premiärmin­ister Orbán vid ett tidigare möte, i Budapest i december.
BILD: DENES ERDOS Turkiets president Erdogan och Ungerns premiärmin­ister Orbán vid ett tidigare möte, i Budapest i december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden